Olimpijske igre u Japanu: Mame koje doje moći će povesti djecu!

0
Radiosarajevo.ba
Olimpijske igre u Japanu: Mame koje doje moći će povesti djecu!
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Olimpijske igre

Kanadska košarkaška zvijezda Kim Gaucher prije dvije sedmice podijelila je očajničku molbu da joj se omogući da na Olimpijske igre u Tokio povede svoju tromjesečnu bebu.

Apel javnosti urodio je plodom, a organizacioni odbor Ljetnih olimpijskih igara objavio je da su ograničenja ublažena kako bi se majkama dojiljama omogućilo da sa sobom na put povedu i djecu, piše Index.hr.

"Inspirativno je da je toliko sportašica s malom djecom sposobno nastaviti se takmičiti na najvišem nivou, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre, a mi smo predani učiniti sve što je moguće kako bismo im omogućili nastup na Igrama u Tokiju 2020", stoji u njihovoj izjavi za ABC News.

"Nakon pažljivog razmatranja jedinstvene situacije s kojom se suočavaju sportaši s dojenom djecom, sa zadovoljstvom potvrđujemo da će, kad je to potrebno, dojena djeca moći pratiti roditelje u Japan", dodali su.

Međutim, sportaši i čelnici timova borave isključivo u olimpijskom selu.  

Iz tog razloga, dojena djeca će morati biti smještena u privatnom smještaju odobrenom od Organizacijskog odbora, kao što su hoteli.

Podsjetimo, prema strogim pravilima, sportašima se zabranilo da na Olimpijske igre povedu bilo koga, a to se odnosilo čak i na mame koje doje.

Nedavno su javnosti prezentirane i nove strožije mjere zbog virisa COVID-19.

"Sve što sam ikad željela bilo je predstavljati Kanadu na Olimpijskim igrama, a ove godine smo se kvalificirali. No zbog pandemije i strogih pravila sad sam u dilemi. Prisiljena sam odlučiti hoću li biti majka dojilja ili olimpijska sportašica. Ne mogu oboje. Tokio je rekao da nema izuzetaka", rekla je Kim Gaucher u videu koji je objavila.

U istoj situaciji našla se i trkačica Aliphine Tuliamuk, majka petomjesečne Zoe, koju također doji.

"Ne mogu zamisliti da nije sa mnom, još uvijek je dojim. Tražila sam izuzeće", izjavila je za Washington Post. 

Podsjećamo, Ljetne olimpijske igre počinju 23. jula i traju do 8. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije