Olimpijske igre počinju u petak: Lokacije sportskih borilišta nikada nisu bile atraktivnije

0
Radiosarajevo.ba
Olimpijske igre počinju u petak: Lokacije sportskih borilišta nikada nisu bile atraktivnije
Foto: EPA - EFE / Olimpijske igre u Parizu

Cijeli Pariz je u znaku Olimpijskih igara koje počinju sutra, a neke od lokacija gdje će se održavati su stvarno čarobne. Ako ste mislili da nikada nećete gledati odbojku na pijesku i Eiffelov toranj istovremeno, varate se.

Parižani su odlučili 'iskoristiti' neke od svojih historijskih građevina i natjecanja za određene sportove održati upravo tamo. Naravno, ostali će se održati u poznatim arenama i stadionima, Bercy Areni, Champ de Mars Areni, stadionu Parc des Princes… Ali, idemo vidjeti ove povijesne lokacije koje će nas sigurno ostaviti bez teksta. Na popisu su Versailles, Grand Palais, Eiffelov toranj… Koje su najbolje lokacije Olimpijskih igara u Parizu, otkrijte u nastavku.

00 Rijeka Seine

Olimpijske igre su poznate po svojoj ceremoniji otvaranja koja je uvijek spektakularna. A zamislite tek što će onda Parižani izmisliti, samo da budu najbolji, najveći i da se o njima priča do sljedećih Igara (njihov problem još od Napoleona).

"Mi smo divovi" se orilo Koševom: Preko 20.000 navijača Sarajeva uglas pjevalo svoju himnu

"Mi smo divovi" se orilo Koševom: Preko 20.000 navijača Sarajeva uglas pjevalo svoju himnu

No, morate im priznati – stvarno su se potrudili i sigurno nas čeka pravi Olimpijski show. Ići ćemo kronološki, a prvo na redu je, logično – otvorenje! Flota brodova u kojima će biti više od 10 tisuća sportaša diljem svijeta će tako ploviti rijekom (plivači i triatlonci čak plivati u njoj nakon par dana), a s kopna će im mahati gledatelji i gosti Igara. Celine Dion će pjevati na otvorenju, Snopp Dogg nositi baklju, a sigurno nam neke stvari nisu još ni otkrili… Jedva čekamo.

01 Eiffelov toranj

Najpoznatiji toranj u Parizu, možda i na svijetu, turističko odredište, pariška meet-up tačka… Ali sigurno nikada niste mislili da će biti i teren za odbojku na pijesku. Definitivno lokacija kojoj se najviše veselimo i zavidimo ljudima koji će sjediti na tribinama. Fotografije s ove lokacije će sigurno ući u povijest Olimpijskih igara.

02 Versailles

Nekada dom Luja XIV., sada mjesto za konjičke utrke za Olimpijadu. Kao što i priliči, Versailles su ostavili za jedan od najelitnijih sportova.

03 Grand Palais

Grand Palais je poslužio kao setting za više Chanel revija, a ona 2018. proglašena je najljepšom ikada. Inače mjesto gdje su se održavale brojne izložbe, koncerti, pa čak i Svjetsko prvenstvo u mačevanju. I ove godine će jedan od sportova u Grand Palaisu biti mačevanje, a njemu će se pridružiti i taekwondo. A da stvar bude još bolja, ovo će biti i prvo 'otvorenje' nakon renovacije koja je trajala par mjeseci, tako da ćemo imati priliku vidjeti i novu vizuru Grand Palaisa.

04 Les Invalides

Mjesto gdje se Parižani dolaze opustiti i uživati u prirodi, do sredine osmog mjeseca to više neće moći. Pogotovo ako ne žele završiti s ozljedama, jer Les Invalides postaje lokacija za streljaštvo. Impozantna građevina je nastala tijekom vladavine Luja XIV. (onaj koji je živio u Versaillesu), možemo reći da je on i sponzor ovogodišnjih Igara.

05 Le Concorde

Možda jedan od najurbanijih sportova, skateboarding, održava se u srcu Pariza. Za potrebe sporta, Le Concorde se transformirao u otvorenu arenu gdje je napravljen cijeli skate park. Na Le Concorde će se još natjecati sportaši u kategoriji BMX bicikliranja i break dancea. Za sve koji vole adrenalin i urbane sportove, ovo trebate pratiti.

06 Pont Alexandre III / Rijeka Seine

Lokacija oko koje se do sada vodilo najviše polemike, ipak će biti realizovana – da, i za plivanje. Kronometar, triatlon i plivački maraton su discipline koje će posjetitelji moći vidjeti na mostu Pont Alexandre III. Većina historijskih lokacija za igre su vrlo dobro povezane, pa tako i most koji je smješten između Grand Palaisa i Les Invalides. Inače, u slučaju kiše, potvrđeno je da triatlon neće sadržavati plivački dio, a plivački maraton će bit premješten. Nije potvrđeno gdje, ali naša pretpostavka je u Paris La Défense Arenu gdje se održavaju ostali vodeni sportovi, piše Journal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije