Himna Izraela žestoko izviždana prije meča na Olimpijskim igrama

1
Radiosarajevo.ba
Himna Izraela žestoko izviždana prije meča na Olimpijskim igrama
Foto: Screenshot / X.com / Poruka navijača za fudbalere Izraela

Himna Izraela izviždana je prije početka meča s Malijem na Parku Prinčeva u prvoj rundi olimpijskog turnira u fudbalu.

Mali je inače zemlja koja ne priznaje državu Izrael.

Organizatori Olimpijskih igara strahovali su od političkih poruka i nereda na ovoj utakmici, i ti strahovi bili su opravdani.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Jedna osoba poginula

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Jedna osoba poginula

Pomenuta utakmica započela je žestokim zvižducima himni Izraela, a osim navijača Malija, himni Izraela zviždali su i brojni gosti te navijači iz Francuske, među kojima je veliki broj Marokanaca koji su ranije u srijedu igrali svoju utakmicu.

Ovogodišnje izdanje Olimpijskih igara prilično je politički obojeno zbog aktuelne vojne agresije Rusije na Ukrajinu, ali i dugotrajnog izraelskog bombardovanja Gaze.

Na istoj utakmici fudbalere Izraela je dočekala i poruka "Slobodna Palestina", koju su uz palestinske zastave ispisali navijači na tribinama.

Inače, francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da će izraelski sportisti biti zaštićeni danonoćno tokom Igara, 52 godine nakon masakra na Olimpijskim igrama u Munchenu u kojem su palestinski militanti ubili 11 Izraelaca.

"Želim u ime Francuske reći izraelskoj delegaciji da vam želimo dobrodošlicu na ove Olimpijske igre", rekao je prije tri dana ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne na sastanku s kolegama iz Europske unije u Bruxellesu.

Međutim, zbog izraelske vojne akcije u pojasu Gaze koja je rezultirala desetinama hiljada poginulih Palestinaca, ultraljevičarski zastupnik u parlamentu Thomas Portes rekao je kako izraelski sportisti nisu dobrodošli u Francuskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije