Nakon 20.000 kilometara / Olimpijska baklja stigla u Rio de Janeiro

03. 08. 2016. u 19:54:00 Fena

Shares: 0

Olimpijska baklja je napokon stigla u Rio de Janeiro.

Nakon 20.000 kilometara dugog putovanja kroz 300 gradova i 26 pokrajina po najvećoj državi Južne Amerike, olimpijska baklja je nakon serije prosvjeda konačno stigla u Rio de Janeiro.

Na putu prema gradu u kojem za dva dana počinju olimpijske igre, demonstranti su nekoliko puta pokušali ukrasti baklju i ugasiti olimpijski plamen. Prvi incident dogodio se u Sao Paulu, problema je bilo i u Porto Alegreu, a izgredi su nastali i u južnom predgrađu Rio de Janeira, gdje je na prolasku baklje nastao pravi metež i strka. Navodno je jedna baklja ukradena, a druga ugašena. Policija je prosvjednike morala rastjerati suzavcem. Za mnoge Brazilce je organizacija najvećeg sportskog događaja na svijetu nepotreban trošak za zemlju koja je u ekonomskim problemima.

Baklja je u Rijo stigla na brodu kojim je upravljao bivši jedriličar i osvajač olimpijske medalje Lars Grael, a po gradu ju je prvi nosio gradonačelnik Eduardo Paes. U četvrtak će baklja proći kroz olimpijsku zonu u Barra da Tijuca, a zatim 'seli' na poznate plaže Ipanema i Copacabana.

Put je započeo 21. aprila u drevnoj Olimpiji u Grčkoj, a olimpijski plamen će svoj put završiti na stadionu Maracana na svečanosti otvaranja OI u petak navečer po lokalnom vremenu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA