O njemu se priča: Ko je čovjek koji je kilometrima trčao bos po snijegu?

0
Radiosarajevo.ba
O njemu se priča: Ko je čovjek koji je kilometrima trčao bos po snijegu?
Foto: Printscreen / Jonas Felde Sevaldrud

U trkačkom je svijetu ovih dana zabilježeno da je Norvežanin Jonas Felde Sevaldrud bos, po snijegu, istrčao polumaraton za 1:44:58 i time postavio novi svjetski rekord u bosonogom trčanju.

Sevald je trčati bos počeo motiviran dobro znanom knjigom Born to Run. Prije no što je pročitao knjigu, priča, imao je problema s motivacijom za treninge, pogotovo otkako je počela pandemija. Inspirirala ga je ideja da trči bos.

U Born to Run novinar Christopher McDougall prati život i svakodnevne trkačke navike meksičkih Tarahumara indijanaca koji su poznati po trkačkoj izdržljivosti jer im je trčanje, zapravo, način života, tako žive generacijama. Tarahumare trče bosi ili tek u skromnim sandalama.

“Ali, ja živim u Norveškoj …, a Norveška zimi zaista nije najbolje mjesto da biste krenuli trčati bosi. Ipak, nisam dopustio da me to zaustavi.”, zadovoljno je komentirao Jonas Felde Sevaldrud, prenosi Jutarnji list

U tom prvom pokušaju da obori rekord odustao na desetom kilometru. Međuti, u drugom je uspio. 

"Stopala su prokrvarila, ne puno, nešto prije samog kraja. Ipak, to nije bilo ni izbliza onome kako sam prošao nakon samo prvih deset kilometara, kad sam u prvom pokušaju skidanja rekorda odustao od polumartona. Ovo je bilo odlično",  sumirao je bosonogi pobjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije