Nedžad i Haris Husić iz Tokija: Ponosni smo, malo je nedostajalo za medalju

0
Radiosarajevo.ba
Nedžad i Haris Husić iz Tokija: Ponosni smo, malo je nedostajalo za medalju
Foto: Privatni album / Nedžad i Haris Husić sa dr sci Saidom Fazlagićem u Tokiju

Bosna i Hercegovina je u nedjelju s velikom pažnjom pratila nastup Nedžada Husića na Olimpijskim igrama u Tokiju. Mnogi se nisu ni probudili, a naša zemlja je bila u lovu na prvu olimpijsku medalju, kada je stigla vijest iz Japana da je mladi Sarajlija nakon ostvarene dvije pobjede došao u polufinale i da ima realne šanse da dođe do velikog uspjeha.

No, nakon dvije pobjede uslijedila su dva poraza i BiH je ostala bez odličja, a Nedžad Husić završio je na diobi petog mjesta, ostvarivši historijski plasman za našu zemlju na olimpijskim igrama.

Razgovarao: Almir Sokolović

Nakon (ne)prospavane noći Nedžad i njegov otac i trener Haris Husić u razgovoru za poral Radiosarajevo.ba govore o nastupu u Tokiju, historijskom uspjehu, ali i propuštenoj šansi da zlatnim slovima ispišu bh. sport.

Radiosarajevo: Harise, prije svega čestitke na historijskom uspjehu. Kakav je osjećaj dan nakon što je Nedžad osvojio peto mjesto?

Haris Husić: Velika je stvar osvojiti peto mjesto na Olimpijskim igrama. Imali smo želje, ali realnost je takva. Ne može se uvijek doći do uspjeha, a i ovo što smo ostvarili je veliko. 

Radiosarajevo.ba: Obradovali ste cijelu Bosnu i Hercegovinu. Da li ste prije polaska u Tokio očekivali da ćete ostvariti ovaj rezultat?

Nedžad Husić: U samom početku na neko takmičenje ne možete krenuti ako nemate cilj. Uvijek sam ciljao sami vrh i zlatnu medalju. Desilo se to, nažalost, nisam uspio ostvariti cilj. Glavu gore. Imam sljedeći ciklus i dat ću sve od sebe da ga ostvarim u budućnosti.

Radiosarajevo: Koji meč posebno izdvajate, na šta ste posebno ponosni?

Nedžad Husić: Nemam nijedan meč na koji sam ponosan. Imam mečeve za koje mi je krivo. To su posljednja dva meča u kojima sam ostao bez medalje. U borbi za finale se dogodila dekocentracija, izgubio sam kontrolu i nad nogama i u tim prvim minutama prve runde, primio sam da tako kažem glupe poene i to me demoralisalo, da nisam nastavio dalje sa svojim nastupom kao u prva dva meča. U borbi za bronzu nisam imao pozitivnu tremu, previše lagano sam ušao u meč i izgubio i tu borbu od Turčina.

Nedžad Husić na Olimpijadi u Tokiju - undefined

Foto: Privatni album: Nedžad Husić na Olimpijadi u Tokiju

Radiosarajevo: Šta je nedostajalo da Nedžad donese prvu medalju sa Olimpijade za BiH?

Haris Husić: Nedostajala je sigurnost i vjera u sebe. U trećem meču sa Uzbekistancem, previše je lagano gibio poene. Ostao je bez motivacije. Nije to baš realno u stvarnosti. To je bio najveći problem, jer je i u slijedeću borbu ušao rezervisano i nije radio ono što želi.

Radiosarajevo: Imali ste dosta prigovora na suđenje. Možete li nam objasniti na šta ste se žalili? Da li mislite da je Nedžad pokraden od strane sudija?

Haris Husić: Puno je bolja opcija kako se bodovi dobivaju putem elektronike. U kampu sam bio najviše zabrinut kada smo radili treninge, jer sam imao sumnje u tu elektroniku. Moram pogledati snimke mečeva pa da vidim da li je Nedžad pokraden. Poeni putem elektronike nama idu u prilog, jer nemamo lobi, nismo država koja ima 10 sudija da sve to pratite. Druga stvar je da je sve do nas. Kada radite maksimalno, nema tih sudija koji mogu promijeniti rezultat.

Radiosarajevo: U Olimpijskom selu je i šef misije dr sci Said Fazlagić, kojeg smo vidjeli na tribinama tokom Nedžadovih mečeva. Olimpijski komitet BiH je napravio veliki posao i sigurno da ima velikih zasluga što promjera granice, a samim tim i vodi BiH prema prvoj olimpijskoj medalji? Kakav je odnos prema OKBiH? 

Haris Husić: Sve pohvale idu prema Olimpijskom komitetu, jer bez OKBiH i Ministarstva kulture i sporta ne bismo ni otišli na pripreme. Kada pričate s ljudima, kada idete na veliko takmičenje kakve su Olimpijske igre, ne možete očekivati da podnesete zahtjev i da vam neko odmah da novac. No, to je u slučaju ove dvije institucije bilo odmah. To su velike stvari. Ovdje je druženje, a mi smo svi ovdje kao porodica. Sve je super.

Radiosarajevo: Harise, podršku ste dobili i iz Ambasade SAD u BiH. Može komentar i poruka za ambasador Erica Nelsona i sve uposlenike?

Haris Husić: Hvala velika našem ambasadoru, gospodinu Ericu Nelsonu. On se trudi i na društvenim mrežama prati naš rad. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što radim u jednoj instituciji gdje je sve složeno. kao što je u Japanu sve na svom mjestu, tako je i u Ambasadi SAD. Velika mi je čast kada se piše o meni i da ljudi prepoznaju vaš rad. Hvala svima.

Radiosarajevo: Šta dalje, cilj medalja u Parizu na narednoj Olimpijadi? Gdje je vidite Nedžada u budućnosti?

Nedžad Husić: Prvenstveno želim sanirati sve povrede koje sam dobio na ovim olimpijskim igrama. Za mjesec dana me čeka Europsko prvenstvo do 21 godine za koje ću se također pripremati. Naredna Olimpijada je u Parizu 2024.  i već od ove godine kreću pripreme za taj nastup. 

Radiosarajevo: Poruka navijačima i fanove u BiH, Sarajlijama, drugovima Nedžada iz kluba Novi Grad i raekwondo saveza BiH?

Nedžad Husić: Hvala prije svega svim navijačima i mojim drugovima, porodici, ljudima koji su me pratili. Nadam se da su ponosni na mene kao što sam i ja, nakon što sam ušao u historiju. Hvala Olimplijskom  komitetu BiH i Teakwondo savezu na podršci. Idemo dalje. A BiH će osvojiti olimpijsku medalju. Morat će!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije