Nedžad Husić, Sarajlija sa Dobrinje koji je s 19 godina ispisao historiju bh. sporta

0
A. L.
Nedžad Husić, Sarajlija sa Dobrinje koji je s 19 godina ispisao historiju bh. sporta
Foto: EPA-EFE / Nedžad Husić ostvario najbolji bh. rezultat na Olimpijadi

Rano jutros po našem vremenu mladi Sarajlija Nedžad Husić ispisao je historiju bh. sporta kada su u pitanju Olimpijske igre jer je postao prvi koji je stigao do polufinala u nekoj disciplini.

19-godišnji taekwondoista dobio je prvo meč osmine, a zatim i četvrtfinala i time došao u poziciju da se bori za prvu bh. medalju. Nažalost, na kraju nije uspio da se u Sarajevo vrati s odličjem jer je izgubio od Uzbekistanca Ulugbeka Rashitova pa onda i Turčina Hakana Recbera. 

Bez obzira na to, Husić je privukao pažnju na sebe pa je zanimljivo pogledati kako je tekla njegova karijera prije Tokija i zašto uspjeh nije toliko iznenađujući.

Sam Nedžad je prije Olimpijade najavio borbu za medalju kazavši kako u Tokio ide 16 podjednako dobrih taekwondoista.

"Tamo je 16 najboljih boraca, svi smo u egalu. Ne treba previše obećavati, ali dat ću sve od sebe i potruditi se da donesem prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu što mi je uvijek bio cilj", kazao je Nedžad nekoliko sedmica prije puta u Japan.

A, takve riječi i samopouzdanje zasnovani su na uspjesima koje je prethodno ostvarivao.

Detalji sa meča u Tokiju  - undefined

Foto: EPA-EFE: Detalji sa meča u Tokiju

Naš taekwondoista je viceprvak Europe jer je osvojio srebro na Europskom prvenstvu održanom u Sofiji u aprilu mjeseci. Pored te, ima i nekoliko medalja osvojenih u mlađim kategorijama. Osvojio je srebro na Europskom prvenstvu do 21 godine u Švedskoj, bio je bronzani na Svjetskom prvenstvu za juniore u Tunisu, kao i na prvenstvu Europe koje je održano na Kipru 2017. godine.

Olimpijsku A normu ostvario je u maju mjesecu. Trener mu je otac Haris, a sarađuje i sa Belminom Berberovićem. Član je kluba Novi Grad Sarajevo.

Osim što dosta napora ulaže kako bi postigao što bolje sportske rezultate, Nedžad se trudi i da završi fakultet. Trenutno je student Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu.

Bez obzira na to što nije osvojio medalju, Nedžad će ostati upamćen po tome da je 25. jula 2021. godine oborio rekord Nedžada Fazlije koji je bio star 21 godinu. Podsjetimo, Fazlija je bio šesti u Sydneyju 2000. godine u streljaštvu što je do sada bio najveći bh. uspjeh na Olimpijadi. Husić će, u zavisnosti od ostalih rezultata, biti najslabije na petom mjestu taekwondo turnira. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije