Nedžad Husić za Radiosarajevo.ba: 'Ako odem u Pariz, velike su šanse da donesem olimpijsku medalju'

0
A. Vatreš
Nedžad Husić za Radiosarajevo.ba: 'Ako odem u Pariz, velike su šanse da donesem olimpijsku medalju'
Foto: Facebook / Nedžad Husić

Najboljeg bh. taekwondoistu Nedžada Husića (22) narednog mjeseca očekuje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu.

Od početka godine nastupio je na tri turnira, a najzapaženiji rezultat ostvario je na Turkish Openu, odakle se vratio sa zlatnom medaljom. Protekli Slovenia Open, koji je održan za vikend, poslužio mu je da testira novu opremu s kojom će nastupiti na olimpijskim kvalifikacijama.

Poznati rivali

"Prvi turnir (Fujairah Open) sam kiksao i ispao u borbi za medalju. Na drugom (Turkish Open) sam dobio pet borbi i osvojio zlato. Na ovom posljednjem (Slovenia Open) sam se dogovorio s trenerom da zbog nekih povreda koje sam imao odradim samo jednu borbu, jer je druga vrsta opreme koja će biti na ovim olimpijskim kvalifikacijama. Nisam htio da forsiram. Prošao sam jedno kolo, a drugo sam odmah predao. Nastupio sam čisto da probam tu opremu. Čak sam i u toj borbi uspio zaraditi jednu povredu na istom mjestu", rekao je Husić za Radiosarajevo.ba.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ta povreda ga neće spriječiti da nastupi u Sofiji, gdje ga čekaju poznati rivali s kojima se imao priliku susresti na prethodnim turnirima.

"Europske kvalifikacije se održavaju 9. i 10. marta u Sofiji, kao i prošli put. Nadam se da ću imati sreće. Veliki broj takmičara koji je nastupio na ova zadnja dva turnira će ujedno biti moji protivnici tamo. Na Turkish Openu je recimo bilo 60-70% takmičara koji me očekuju u ovim kvalifikacijama. Čak sam se borio s protivnikom koji će biti na mojoj strani. Imali smo taj jedan meč u polufinalu, ja sam ga pobijedio, ali i on i ja smo krili svoje taktike".

Nedžad Husić

Husić je ove sezone prešao u novu kategoriju – do 80 kg. Tvrdi da mu je ispočetka bilo teško, ali da se sada navikao.

"Na tom prvom turniru nisam bio zadovoljan, al kako je vrijeme odmicalo išlo je sve bolje i bolje. Dobro sam se snašao u novoj kategoriji do 80 kg, s obzirom da sam sada nastupao do 74 kg. Puno vremena mi je trebalo da dobijem na masi i oblikujem mišiće. Sada mi je dosta lakše, mnogo se bolje osjećam, pokretljiviji sam i mogu se nositi borcima vrhunske klase. To sam pokazao i na Turkish Openu".

Iskustvo iz Tokija

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine Husić je osvojio peto mjesto, što je najbolji rezultat u historiji BiH.

Sada tvrdi da će imati veliku šansu da se iz Pariza vrati s medaljom, ukoliko se kvalifikuje.

Nedžad Husić

"Od početka karijere mi je san da donesem tu olimpijsku medalju za taekwondo. Imam jedan stepen iskustva s tih olimpijskih igara u Tokiju. Ukoliko se kvalifikujem, postoji velika šansa za ostvarenje nekog dobrog rezultata. U taekwondou je jako teško da se kvalifikujete, samim tim imate 50% šanse da osvojite medalju. Nadam se da neću imati pauze tokom ljetnog perioda i da ću nastaviti trenirati za Olimpijske igre".

Titula najboljeg sportiste BiH za 2023. godine mu je ogroman vjetar u leđa.

"Svakako da je to jedan veliki motiv. Ja sam možda u nekim trenucima želio neke bolje rezultate, ali sve je to dio sportske karijere, gdje se sportista mora nositi i s pobjedama i porazima... Nadam se da ću ove godine ostvariti još bolje rezultate i na kraju ponovo ponijeti tu titulu", dodao je Husić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije