Ne igram protiv muškarca na ženskom događaju: Britanka odbila igrati protiv transrodne igračice

3
Radiosarajevo.ba
Ne igram protiv muškarca na ženskom događaju: Britanka odbila igrati protiv transrodne igračice
Foto: X / Deta Hardman odbila igrati protiv transrodne Noa- Lynn

Britanska zvijezda ženskog pikada odustala je od šanse da osvoji Denmark Open nakon što je odbila igrati protiv transrodne igračice, pozivajući na zabranu takvih sportista rođenih kao biološki muškarci.

Deta Hardman, 64-godišnjakinja koja je bila glasna kritičarka pravila koja omogućavaju transrodne žene da se takmiče na ženskim turnirima, povukla se iz četvrtfinalnog meča protiv Noa-Lynn van Leuven.

Hardman je jedna od najpoznatijih figura u ženskoj pikado sceni i u prošlosti je pozivala Professional Darts Corporation (PDC) i World Darts Federation (WDF) da isključe transrodne sportiste iz ženskih turnira.

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

"Ne igram protiv muškarca na ženskom događaju", jednostavno je rekla njemačkim novinama Bild.

Pratioci Hardmanove brzo su ponudili nadoknadu igračici pikada za njen izbor bojkotiranja turnira, nudeći da nadoknade bilo kakav novac od nagrada koji bi mogla izgubiti.

Ipak, kako prenosi Daily Mail, organizator je isplatio pun iznos za događaj.

Navodno je Hedman prvobitno rekla organizatorima da je bolesna, ali odgovarajući na tvrdnju, napisala je na društvenoj mreži X: "Nema lažnih bolesti, rekla sam da neću igrati protiv muškarca na ženskom događaju".

Sportistkinja je dalje pisala Save Women's Sport - međunarodnoj kampanji koja se zalaže za 'pravednost u ženskom sportu' koja tvrdi da 'biološki pol ima značaja'.

Hedman je rekla grupi: "Ova tema uzrokuje mnogo tjeskobe u sportu koji volim. Ljudi mogu biti ko god žele u životu, ali ne mislim da bi biološki rođeni muškarci trebali da se takmiče u ženskom sportu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije