Kanzas zabranjuje transrodnim sportistima učešće u ženskim sportovima

1
Radiosarajevo.ba
Kanzas zabranjuje transrodnim sportistima učešće u ženskim sportovima
Foto: Twitter / Ilustracija - Transrodne osobe

Američka država Kansas zabranila je transrodnim sportistima učešće u ženskim sportovima, od vrtića do koledža, što je prvi u setu potencijalnih novih zakona kojima se ograničavaju prava transrodnim osobama.

To je odlučila većinski republikanska skupština te savezne države, uprkos protivljenju guvernerke.

Većina u skupštini je prvi put nadglasala veto demokratske guvernerke Laura Kelly, njen treći u protekle tri godine, koji se tiče prava transrodnih sportista.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Devetnaest drugih država uvelo je ograničenja za transrodne sportiste, posljednja među njima je Wyoming, prenosi Glas Amerike.

Zakon Kansasa stupa na snagu 1. jula i jedan je od nekoliko stotina predloga koje su republikanci širom SAD podnijeli tokom ove godine, u cilju ograničavanja prava LGBTQ osoba.

Poslanici u Kansasu traže i da se okonča program podrške transrodnim mladim osobama, kao i da se uvedu restrikcije na ograničavanje upotrebe toaleta. Očekuje se da će guvernerka uložiti veto i na taj predlog.

Međunarodni dan vidljivosti transrodnih osoba

Međunarodni dan vidljivosti transrodnih osoba

ArKansas je nešto ranije uveo zabranu transrodnim učenicima da koriste toalete pola s kojim se identifikuju.

"Volio bih da je 1960. i, znate, mali Jonny je dječak, a Mary djevojčica, i tako je, tačka", rekao je 70-godišnji republikanski predstavnik u skupštini, John Eplee, koji je po struci doktor.

Zagovornici LGBTQ prava kažu da su ovakvi propisi dio nacionalne kampanje desničarskih tradicionalista za brisanje transrodnih, nebinarnih ili rodno fluidnih osoba.

Glumica iz serije "The Crown": Zahtijeva rodno neutralne nagrade

Glumica iz serije "The Crown": Zahtijeva rodno neutralne nagrade

"Zastrašujuće je vrijeme za odgajanje transrodne djece u Kansasu. Možda ćemo se suočiti sa veoma realnom prijetnjom da ćemo morati da se selimo, a to mi slama srce", rekla je Kate Poland, stanovnica Kansasa i majka 13-godišnjeg trans dječaka Alexa. 

Alex Poland pohađa osmi razred i nada se da će sledeće godine da igra bejzbol. On kaže da se donose "zakoni protiv djece koja nisu nikome ništa skrivila". Smatra i da je za transrodu decu dobro da igraju u timu sa kojim se rodno identifikuju, a da većinu djece ova tematika i ne zanima.

"Uglavnom su odrasli oni koji toliko brinu o tome šta rade trans djeca", rekao je Aleks.

Pogledajte kako je transrodna plivačica sa lakoćom pobijedila svoje rivalke

Pogledajte kako je transrodna plivačica sa lakoćom pobijedila svoje rivalke

Pristalice ovakvih zabrana, koje već postoje u atletici i plivanju, tvrde da one održavaju fer konkurenciju i da transrodne devojčice i žene neće moći da izgube stipendije koje su samo njima namijenjene, koje nisu imale ranije. Protivnici, međutim, skeptično gledaju na to da je fer takmičenje razlog za ovakvu zabranu.

Konzervativni republikanci u Kansasu nisu ranije imali dvotrećinsku većinu u oba doma državne skupštine, pa nisu mogli da preglasaju guvernerkin veto na zakon o transrodnim sportistima 2021. i 2022, ali ove godine su imali dovoljno glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije