Naši olimpijci završavaju pripreme za Rio

Fena
Naši olimpijci završavaju pripreme za Rio
U zeničkoj bazi bh. olimpijaca je radna atmosfera koja počinje jutarnjim dogovorom i zagrijavanjem, zatim se ulazi u rezultatski trenažni proces.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru ugostiti će do sada najbrojniji bosanskohercegovački tim, među kojima su atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucija Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović, te plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Optimizma u našem timu ne nedostaje, a jedan od najiskusnijih u ovom timu, bacač kugle Hamza Alić ističe da je ovo "zlatni tim" i da imaju šanse da ostvare svoje najbolje rezultate.

"Moja očekivanja su realna i kada idem na velika takmičenja uvijek je želja da uđem u finale i da se prođe najteži dio puta kvalifikacija. Ukoliko uđem u finale ili neko od mojih kolega znači da smo opravdali očekivanja i da smo napravili dobar rezultat. Na svim velikim takmičanjima, Balkanijadi, Mediteranskim igrama, evropskim prvenstvima, svjetskom prvenstvu bio sam u finalu i na svim tim takmičenjima uzimao medalje, osim na svjetskom. Jedino nisam bio u finalu olimpijskih igara i stvarno mi je želja i cilj da zaokružim sva kompletna takmičenja s nastupom u finalnim borbama. Možda se posreći i pođe mi za rukom da budem u Riju u finalu", kazao je Hamza Alić za Fenu.

Osim njega u bacanju kugle nastupit će Kemal Mešić i Mesud Pezer, koji nakon Amsterdama je nastavio trenirati u Zenici.

"Dat ću sve od sebe da bacim dužinu koja je potrebna za finale i to će biti dovoljan uspjeh. Mlad sam i odlazak na olimpijske igre smatram najvećim uspjehom do sada, sjajan je i osjećaj da si među svjetskom atletskom elitom, jer to je san svakog sportiste, a meni se ostvario. Volio bih da bilo ko iz našeg malog olimpijskog tima osvoji medalju ili uđe u finale, to bila nam velika nagrada za napore koje smo uložili u razvoj bh. sporta", istaknuo  je Pezer.

Trener bacača kugle Mehmed Skender, ponovno će na olimpijske igre kao trener, ovo su mu četvrte igre, jer je bio takmičar u Barceloni i onda dva puta kao trener. Među njegovim takmičarima je mirno i tišina, koja 'kao da obećava'.

"Bitno je u ovom trenutku da nemamo nikakvih povreda i da smo spremni za vrhunske rezultate, a dok takmičenje ne krene imamo petnaestak dana da se pripremimo još bolje i izbrusimo formu. Uvijek kada idemo na velika takmičenja želja nam je da to bude finale i to bi bio jedan veliki uspjeh. I odlazak na olimpijadu je ogroman uspjeh u odnosu na uslove u kojima bh. sportisti rade, tako da su oni za mene pobjednici, jer su ispunili norme. Sam odlazak na olimpijske igre je veliki uspjeh ovih sportista, ali nastojat ćemo i ovaj nastup iskoristiti za promociju našeg sporta i Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu", kazao je Skender za Fenu.

Na olimpijskim igrama u Riju najviše se očekuje od sjajnog Amela Tuke, koji će na otvaranju Igara nositi zastavu Bosne i Hercegovine. On je čitavu polusezonu u saradnji sa svojim trenerom podredio nastupu na igrama, a uoči polaska u Brazil nije krio svoja nadanja da ostvari rezultat kojim će obradovati sve poklonike sporta.

"Sve ono što mi je trener rekao, uradio sam. Vjerujem mu, jer je vrhunski stručnjak i tvrdio je da će moja forma biti najbolja na olimpijskim igrama. Najbitnije je da sam zdrav, a vidjet ćemo šta slijedi. Svjestan sam da svi očekuju dobar plasman, a i ja idem da ostvarim što bolji rezultat. Želim tu medalju i dat ću sve od sebe da je osvojim. Bit će teško, jer to su olimpijske igre, i svi se spremaju za to takmičenje. Nikoga ne smijete potcijeniti, neko novi može doći i sve vas iznenaditi, ali čvrsta vjera u Boga i samog sebe je nešto što mi je najpotrebnije i neće biti problema", kazao je Feni Amel Tuka.

Naš najuspješniji atletičar zahvalan je svima što mu je ukazana čast da na otvaranju olimpijskih igra u Riju nosi zastavu svoje države, i to će mu biti dodatni motiv da pokuša napraviti rezultat za pamćenje.

Delegacija Bosne i Hercegovine polazi na put za Brazil u nedjelju, 31. jula, a zbog tehničkih problema aviokompanija, do konačne tačke na južnoj hemisferi će imati nekoliko presjedanja na evropskim aerodromima. No, na svoj cilj doći će nikad brojnija sa 24 člana, među kojima su takmičari, treneri, fizio i vođstvo puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije