Lucia Kimani: Ponosna sam što treći put nastupam na Olimpijadi

Naim Kavazić
Lucia Kimani: Ponosna sam što treći put nastupam na Olimpijadi
/ Lucia Kimani
Rođena Kenijka Lucia Kimani s ispunjenom A normom po treći put nastupa na Olimpijskim igrama pod zastavom BiH.

Sportsku karijeru počela je kao fudbalerka u Keniji, da bi se potom posvetila atletici koja je mnogo popularnija u toj afričkoj zemlji. Državljanka BiH je od 2006. godine, a zajedno sa svojim suprugom i trenerom Sinišom Marčetićem pokrenula je školu trčanja u Prijedoru.

Normu za Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine, izborila je istrčavši na maratonu u Valenciji 42 kilometra i 145 metara za 2 sata, 14 minuta i 20 sekundi, što je za dva minuta brže od potrebne norme.

Ona se trenutno nalazi na završnim pripremama koje se odvijaju na Jahorini, te trenira svaki dan po dva puta. U jednom danu prelazi od 25 do 30 km na nadmorskoj visini od 1.600 do 2.000 m.

Za Radiosarajevo.ba je rekla kako joj je izuzetno drago da bh. tim ove godine na Olimpijskim igrama u Riju broji ovoliki broj sportista.

„Za ove olimpijske igre spremala sam se četiri godine i moj je cilj da istrčim maraton i da pokušam oboriti svoj lični rekord“, kazala nam je Lucia Kimani.

Do početka takmičenja u Riju ostalo je manje od deset dana. Na ovom takmičenju učestvovat će preko deset hiljada sportista, iz preko dvije stotine zemalja širom svijeta. Ovo će joj biti treći nastup poslije Pekinga i Londona, a jedina je  sportašica u historiji BiH koja je to uspjela.

U Riju se očekuje učešće oko stotinu i dvadeset maratonki u maratonskoj trci. Nadam se da ću prije svega završiti trku, a zatim ostvariti sto bolji plasman.“

Njezine uspjehe u karijeri teško je pobrojati. Ovo su samo neki: bila je sudionica na tri svjetska prvenstva i dva puta je sudjelovala na Olimpijskim igrama s ispunjenim normama sa zastavom Bosne i Hercegovine.

Ponosna je vlasnica pet medalja s balkanskih prvenstva, a bitno je istaknuti i da je jedina u historiji BiH koja je ujedinila medalje na maratonu, krosu i stazi. Od 2006. godine od kada je dobila pravo natjecati se na prvenstvima Bosne i Hercegovine, Lucia Kimani niže samo hvale vrijedne uspjehe.

Tako je osvojila 20 titula prvakinje Bosne i Hercegovine u disciplinama (1.500 m, 3.000 m, 5.000 m, 10 km i krosu), postavila 12 rekorda BiH u disciplinama 10.000m, 10 km polumaraton i maraton, postavila 20 rekorda Republike Srpske u disciplinama 3.000 m, 5.000 m, 100.000 m na polumaratonu i maratonu. Zanimljivo je da je samo jednom na službenim natjecanjima u BiH izgubila utrku, i to 2006. godine u disciplini 800 m.

„Nakon nastupa na Olimpijskim igrama zajedno ću sa suprugom kovati daljnje planove za budućnost. Moja formula za uspjeh je rad, upornost i malo talenta, i s tim namjeravam nastaviti i dalje”, kazala nam je za kraj naša maratonka Lucia Kimani.

Mjesto i datum rođenja: Ngong - Kenija, 21.06.1981.
Sport: Atletika/Maraton
Klub(ovi) za koje je nastupao: Borac Banja Luka
Olimpijske igre: Peking 2008; London 2012
Plasman: 42. mjesto (Peking); bez plasmana (London)
Najbolji lični rezultat: 2:34:48
Najbolji rezultat sezone: 2:40:20
Najveći uspjeh: 12. mjesto - EuroCup

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije