Nakon bijega iz olimpijskog sela u Tokiju: Pronađen odbjegli olimpijac iz Ugande

0
Radiosarajevo.ba
Nakon bijega iz olimpijskog sela u Tokiju: Pronađen odbjegli olimpijac iz Ugande
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Tokio Olimpijada zastava

Nakon što su japanski mediji prije nekoliko dana objavili vijest da je iz olimpijskog sela u Tokiju nestao Julius Ssekitoleko, 20-godišnji dizač tegova iz Ugande, iz Japana stižu nove vijesti.

Japanski mediji izvještavaju da je Ssekitoleko pronađen u Yokkaichiju, u prefekturi Mie, gdje su ga građani uočili na autobuskoj stanici i prijavili policiji, piše N1.

Vlasti su, nakon što su pronašle odbjeglog sportaša, kratkim saopštenjem objavile kako su pronašli mladića “živog i zdravog” u kući nekoliko osoba koje je u međuvremenu upoznao.

Ono što ga čeka u bliskoj budućnosti je ono što je najmanje želio. Budući da nije podnio službeni zahtjev za azil, Ssekitoleko se tretira kao ilegalni migrant, a s obzirom na to da zakon u ovakvim slučajevima nalaže deportaciju u zemlju porijekla, mladi sportaš bit će vraćen u Ugandu što je prije moguće.

Ssekitoleko je želio ostati u Japanu i raditi kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedio lagodniju budućnost. Razlog njegovog “bjekstva” iz olimpijskog sela bio je upravo ekonomski. U oproštajnoj poruci prije odlaska iz Tokija napisao je: ”Uslovi za život u Ugandi su teški. Želim ostati i raditi u Japanu”.

Tako se potencijalni olimpijac pretvorio u ekonomskog migranta, ali njegov plan osujetila je policija i uskoro će biti vraćen u domovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije