Najkontroverzniji učesnik Olimpijskih igara u Parizu se rasplakao: "Ostavite moju porodicu…"

2
Radiosarajevo.ba
Najkontroverzniji učesnik Olimpijskih igara u Parizu se rasplakao: "Ostavite moju porodicu…"
Foto: EPA - EFE / Steven van de Velde završio u suzama

Nizozemski odbojkaš na pijesku, Steven van de Velde (29), koji je 2016. godine osuđen zbog priznanja silovanja 12-godišnje djevojčice, privukao je veliku pažnju javnosti tokom svog nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu.

Dio kazne izdržao je u Velikoj Britaniji, gdje se zločin dogodio, a dio u Nizozemskoj.

Iako se kvalifikovao za Olimpijske igre, van de Velde je naišao na osude i negodovanje publike, koja ga je žestoko izviždala tokom prvog nastupa. Ova reakcija nije bila neočekivana, budući da su udruženja za zaštitu prava žena još prije početka Igara pokrenule kampanju za njegovu zabranu na takmičenju.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

U svom prvom intervjuu nakon Igara, van de Velde je priznao da je ozbiljno razmišljao o povlačenju iz takmičenja u Parizu.

"Rekao sam sebi da možda ne bih trebao ići u Pariz. Napravio sam strašnu pogrešku prije deset godina i moram s tim živjeti. Ali povrijeđivati ljude oko mene, poput mog saigrača Matthewa, supruge i djeteta, jednostavno je previše. To me natjeralo da se zapitam, je li sve ovo vrijedno? Molim vas, ostavite moju porodicu na miru', izjavio je van de Velde sa suzama u očima.

Za razliku od drugih sportista, van de Velde nije boravio u olimpijskom selu, već u privatnoj hotelskoj sobi, uz stalnu pratnju trojice tjelohranitelja.

Njegovo učešće na Olimpijadi završilo je nakon što su Nizozemci izgubili 2:1 od italijanskog para Ranghierija i Carambule, čime su se oprostili od mogućnosti osvajanja medalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije