Sarajlija Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder s cerebralnom paralizom u svijetu

Jasmina Ćebo
Sarajlija Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder s cerebralnom paralizom u svijetu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom

Nadir Hajro iz Sarajeva uprkos cerebralnoj paralizi bodybuildingom se bavi dugi niz godina. Posljednjih pet osvaja medalje na međunarodnim takmičenjima, a 2016. godine postaje prvi profesionalni bodybuilder s cerebralnom paralizom u svijetu.

„Ja sam jedini profesionalni bodybuilder ikada u IFBB federaciji s cerebralnom paralizom“, govori za portal Radiosarajevo.ba Hajro.

Međutim, stanje u kojem se nalazi nije ga spriječilo da se izbori za poziciju u društvu - paralelno je studirao, trenirao, takmičio se i tražio posao. Stoga je danas dostigao san svih bodybuildera - osvajanje PRO karte i ulazak u svijet profesionalaca.

„Treniram od 2007. godine, a 2014. sam imao svoju prvu takmičarsku sezonu, kada sam u kategoriji wheelchair bodybuilding pobijedio na državnom, a potom na evropskom takmičenju osvojio treće mjesto. Kad sam tek počinjao, nisu mi davali šanse da ću uspjeti", prisjeća se ovaj mladi Sarajlija koji se u odlučio takmičiti na prijedlog profesionalnog bh. bodybuildera Mirsada Terze.

 Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom
Priča nam da je sve počelo kada je po završetku Srednje škole otišao u lječilište u Fojnici.

„Po povratku iz lječilišta počeo sam trenirati u jednoj lokalnoj teretani na Vratniku. S obzirom na moju dijagnozu, doktorica u Fojnici je bila jako skeptična u vezi napornih fizičkih aktivnosti, te me je upozorila na sve moguće opasnosti kojima izlažem svoje tijelo. Bez obzira na poteškoće s kojima sam se susretao uvijek sam imao snagu koja me je pokretala. Iako je moja doktorica bila skeptična, 2016. godine postajem prvi, u historiji, bodybuilder s cerebralnom paralizom“, ponosno će Hajro za Radiosarajevo.ba

 Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom

Teških i depresivnih momenata u životu je imao, kako kaže, kao i svaki čovjek.

„Najviše predrasuda i teških momenata imao sam kao dijete. Smijali su mi se kako hodam, a kasnije su kolege na fakultetu komentarisale da uredno položem ispite, jer imam 'štelu'. A, zapravo sam fakultet vrlo ozbiljno shvatio pa sve u roku završio. Čak i master...“, govori nam.

Saznajemo i da je posljednje profesionalno takmičenje na kojem je Nadir Hajro učestvovao bilo Dallas Europa Games 2019.

 Nadir Hajro prvi profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Nadir Hajro trenira s bratom Admirom

Danas sa bratom pokušava prikupiti novac za pripreme i odlazak u Ohio u SAD-u, gdje se iduće godine održava takmičenje Arnold Classic, pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih glumaca, ali i bodybuildera.

„Upoznati Arnolda Swarzeneggera najveći mi je san još iz djetinjstva i nadam se da će mi se san i ostvariti“, iskreno će naš sagovornik.

Hajro napominje da njegovo stanje jeste problem ali ne i nesavladiva prepreka, a on je prevazilazi i ima ozbiljne ambicije.  On živi kao i svaki drugi mladi čovjek, ima i stalni posao, a današnjoj omladini poručuje:

„Poručio bih mladima da se bore za svoje pravo i da ne odustaju, a mladim osobama s invaliditetom da se prije svega obrazuju, a zatim da ne odustaju od svojih snova“, rekao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Nadir Hajro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije