Heroji oko nas: Profesor sa cerebralnom paralizom svojom voljom ruši sve granice

Radiosarajevo.ba
Heroji oko nas: Profesor sa cerebralnom paralizom svojom voljom ruši sve granice
Volja je, kažu nam često, glavni preduslov da bismo postigli svoje ciljeve makar oni bili naizgled nedostižni. Tu frazu svakodnevno potvrđuje mladi banjalučki profesor Slobodan Marković koji, iako ima cerebralnu paralizu, svoj posao obavlja časno.

Još od djetinjstva ovaj 26-godišnji profesor srpskog jezika i književnosti boluje od cerebralne paralize, ali to nije zasmetalo niti njemu, niti njegovim kolegama i učenicima, da postane jedan od najomiljenijih profesora Tehničke škole u Banjoj Luci, prenosi RTRS.

Ipak njegova popularnost među učenicima nije nastala zbog olakog davanja ocjena, nego zbog njegovih šala i načina rada kojim ih tjera da sami ispravljaju svoje greške.

"Јa njih razumijem i tu njihovu nedisciplinu i to što ne vole školu i ne vole da uče. Јa to isto ništa nisam volio kad sam bio u njihovim godinama. Stvarno težim tome da kad razgovaramo da ne bude samo suvo gradivo za ocjenu, nego da pokušam da ih nešto naučim iz života", kaže profesor Marković.

Iako se nije nadao zaposlenju, vrlo marljivo i predano je radio na sticanju novih znanja, što ga je najzad i dovelo do željenog posla. A da ne bude nezadovoljan niti jednog trenutka svojim poslom pobrinule su se njegove kolege, kao i Grad Banja Luka, koji mu pomažu svakodnevno, te je za njega prilagođen i jedan taksi kojim putuje na posao.

"Moram da zahvalim svima zato što su mi pomogli oko ovih tehničkih stvari. Od prvog dana potpuno miizlaze u susret, bez ikakve kočnice u svojim glavama. Ako bilo ko od njih i bilo kad se nađe u bilo kakvom problemu, koji se u trenutku čini veći od njih samih, da u stvari to nije tako i da čovjek u stvari sebi stvara i razrješava sve moguće vrste problema. Iz života se može izvući 100 posto", poručuje ovaj mladi i hrabri profesor, prenosi RTRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije