Na današnji dan prije 41 godinu: U bh. gradić stigla titula prvaka Jugoslavije

J. M.
Na današnji dan prije 41 godinu: U bh. gradić stigla titula prvaka Jugoslavije
Foto: Tempo / OK Modriča, prvak Jugoslavije

Zlatno doba bh. sporta bile su '70-e godine prošlog stoljeća kada su klubovi iz naše zemlje, pored dva europska naslova (rukometaši Borca i košarkaši Bosne), osvajali titule Jugoslavije u fudbalu (FK Željezničar), košarci (Bosna u muškoj, Bosna i Željezničar u ženskoj konkurenciji), rukometu (Borac i Željezničar)…

Kao šlag na tortu krajem '70-ih u BiH je stigla i prva odbojkaška titula. Dok su naslove u ostalim ekipnim sportovima osvajali klubovi iz dva najveća bh. urbana centra, za prvi odbojkaški naslov zaslužan je tim iz malog posavskog grada.

Na današnji dan prije 41 godine – 17. aprila 1979.Odbojkaški klub Modriča osigurao je titulu prvaka Jugoslavije! Bila je to kruna uspjeha kluba koji je osnovan 1967. godine, a već početkom '70-ih ušao u jugoslovensku odbojkašku elitu. Godine 1975. Modriča je ispala u 2. Ligu, no vraća se ekspresno nakon samo jedne sezone i odmah osvaja treće mjesto u Prvenstvu Jugoslavije (1976-1977).

Samo dvije godine kasnije u Modriču je stigla titula. Legendarni Pero Božić, alfa i omega odbojke u Modriči, u funkciji igrača i trenera vodio je ekipu do historijskog uspjeha. Na današnji dan – 17. aprila 1979. godine – na meč pretposljednjeg 21. kola PJ u Modriču je stigla već otpisana Rijeka. Dilema nije bilo: Modriča je s lakoćom pobijedila Riječane (3:0) i kolo prije kraja osigurala titulu.

Ostat će zapisano da su historijski uspjeh ostvarili Pero Božić (trener i kapiten) te igrači Esad Herić, Omer Smajlović, Goran Popović, Andrija Lušić, Ivan Martinović, Radivoje Milošević, Boro Jović i Borivoje Živanović. Uspjeh Modriče ponovit će samo još jedan bh. klub – sarajevska Bosna – koja je titulu osvojila u sezoni 1986-1987.

02_modrica.jpg - undefined

Foto: Tempo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije