MOK neće suspendovati sve ruske sportiste sa Olimpijskih igara u Riju

Anadolija
MOK neće suspendovati sve ruske sportiste sa Olimpijskih igara u Riju
EPA / Ilustracija
Izvšni odbor Međunarodnog olimpijskog komitet (MOK) donio je odluku da neće suspendovati sve ruske sportiste s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru zbog državnog dopinga.

MOK je odlučio da će odluku o suspenziji prepustiti pojedinačnim sportskim federacijama da oni odluče hoće li će ruskim sportistima dozvoliti učešće u Riju.

Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da će odbiti učešće ruskih sportista koji ne ispunjavaju uslove koje su postavile federacije određenih sportova. 

"Federacije imaju autoritet da u skladu sa svojim pravilima isključe ruske timove iz svojih sportova", navodi se u odluci MOK-a.

Izvršni odbor je danas razgovarao o novim optužbama iznijetim nakon istrage da su sf sprovodili program sistemskog dopinga u zimskim i ljetnjim olimpijskim sportovima.

Izvršni odbor MOK-a je današnjom odlukom također odbio da se ruska atletičarka, Julija Stepanova, koja je razotkrila aferu s dopingom, takmiči kao neutralna sportistkinja na Olimpijskim igrama.

Dmitry Shlyakhtin, predsjednik Atletskog saveza Rusije, kazao je ranije da će nastaviti raditi na antidoping reformama u nadi da će se ruski atletičari nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru vratiti na međunarodnu scenu.

 

Ruskim atletičarima je Svjetska atletska federacija (IAAF) u novembru zabranila nastup na međunarodnim takmičenjima, zbog rasprostranjenog dopinga pod pokroviteljstvom države. Suspenziju koja se odnosi na Olimpijadu ranije ove sedmice je podržao Sud za arbitražu u sportu (CAS).

Shlyakhtin je ove godine zamijenio Valentina Balakhnicheva, dugogodišnjeg predsjednika AS Rusije, koji je suspendovan od IAAF-a zbog njegove uloge u iznuđivanju novca od ruskih atletičara koji su se suočavali sa suspenzijom zbog dopinga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije