Los Angeles Ramsi nakon drame pobijedili Cincinnati Bengalse i osvojili Super Bowl

0
Radiosarajevo.ba
Los Angeles Ramsi nakon drame pobijedili Cincinnati Bengalse i osvojili Super Bowl
Foto: EPA-EFE / Los Angeles Ramsi osvojili Super Bowl

Los Angeles Ramsi su u dramatičnoj završnici 56. Super Bowla pobijedili Cincinnati Bengalse 23:20 i tako spriječili jednu od najvećih senzacija u historiji NFL-a.

Bengalsi, koji su bili ogroman autsajder uoči sezone, bili su jako blizu senzacije, ali nisu uspjeli u zadnjem napadu doći do pozicije koja bi im omogućila barem field goal za produžetak.

Ramsi su očekivano bolje otvorili utakmicu i početkom druge četvrtine touchdownom Kuppa poveli 13:3 iako nisu uspjeli realizirati dodatni poen. No Bengalsi su se vratili šest minuta prije poluvremena nakon fantastične akcije u kojoj je running back Joe Mixon dodao Higginsu za touchdown, da bi se ključan trenutak utakmice dogodio par minuta kasnije, piše Index.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Detalj s utakmice Los Angeles Rams - Cincinnati Bengals - undefined

Foto: EPA-EFE: Detalj s utakmice Los Angeles Rams - Cincinnati Bengals

Povreda ključnog igrača

Odell Beckham Jr., jedan od ključnih igrača Ramsa, povrijedio je koljeno i bilo je jasno da neće moći nastaviti utakmicu, čime su Mattu Staffordu drastično bile smanjene opcije u napadu. Kontroverzan trenutak dogodio se odmah na startu drugog poluvremena. Burrow je za 75 jarda za touchdown dodao Higginsu, koji je očito napravio "face mask" Ramseyju, ali suci to nisu vidjeli i Bengalsi su poveli 17:13.

Ramsi su u tim trenucima bili potpuno pogubljeni, pa je u njihovoj prvoj akciji drugog poluvremena Awuzie presjekao dodavanje Stafforda i Bengalsi su došli na 11 jarda od end zonea. No Burrow je srušen, Bengalsi nisu uspjeli napraviti touchdown, da bi McPherson field goalom povećao prednost autsajdera na 20:13, što će biti zadnji poeni koje će Bengalsi upisati.

Ramsi su nekako preživjeli taj drive sa samo tri primljena poena i, kako je utakmica odmicala, polako su stabilizirali obranu i postajali sve opasniji. Dugi napad sredinom treće četvrtine završili su field goalom za 20:16, zaustavili Burrowa, koji je djelovao sve nesigurnije, ali su se i oni mučili u napadu.

Minutu i 47 sekundi do kraja, na trećem pokušaju za "goal", dosuđen je "holding" Wilsonu protiv Kuppa i Ramsi su dobili novi prvi pokušaj, što se pokazalo ključnim. Nakon toga je Appleu dosuđen "pass interference" također na Kuppu, da bi minutu i pol prije kraja Stafford našao Kuppa za touchdown i vodstvo 23:20.

Drama u završnici

No Bengalsi su imali dovoljno vremena da dođu do pozicije za field goal i bili su na jako dobrom putu. Tačno 54 sekunde prije kraja imali su tri pokušaja za jedan jard tačno na centru, ali su nizom nevjerojatnih odluka ostali bez prilike za produžetak.

Prvo je Burrow dugom loptom promašio Chasea, onda Perine probijanjem nije uspio osvojiti nijedan jard, da bi u zadnjoj akciji na utakmici Burrow odlučio dodavanjem tražiti Perinea iako je puno logičnije bilo da ide na probijanje, čime bi vjerojatno došao do novog prvog downa.

Ramsi su potrošili zadnje 43 sekunde i počeli slaviti tek drugi naslov u historiji franšize koja je 2016. iz St. Louisa došla u Los Angeles. Quarterback Bengalsa Joe Burrow završio je utakmicu sa samo jednim touchdown dodavanjem (22/33, 263 jarda) i čak sedam sackova. S druge strane, Stafford je bacio tri touchdown dodavanja (26/40, 283 jarda), ali je ključan bio MVP Super Bowla Cooper Kupp s dva touchdowna i 92 jarda iz osam pokušaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije