LeBron James i Serena Williams izabrani za sportiste decenije

Fena
LeBron James i Serena Williams izabrani za sportiste decenije
Foto: AA / Serena Williams pobijedila Simonu Halep

Košarkaš LeBron James i teniserka Serena Williams izbarani su za sportiste decenije po izboru američke novinske agencije Associated Press.

Američka košarkaška superzvijezda Jemas svoj pečat ostavio je u Clevelandu, Miamiju i nastavio sa sjajnim predstavama u dresu Los Angeles Lakersa. Igrao je u osam uzastopnih finala najjače košarkaške lige na svijetu - NBA.

Koliko dobro pamtite događaje: Zaigrajmo kviz decenije

Nijedan košarkaš u zadnjih deset godina nije pobijedio na više utakmica i osvojio više nagrada za najkorisnijeg igrača - MVP, kao što je to bio James.

Prije njega titule najboljih sportista decenije osvojili su golferi Tiger Woods i Arnold Palmer, te hokejaš Wayne Gretzky.

U glasanju novinara agencije na drugo mjesto uvršten je Tom Brady, koji u američkom nogometu blista u dresu New England Patriotsa, treći je atletičar Jamajčanin Usain Bolt, četvrti argentinski nogometaš Lionel Messi, a peti američki plivač Michael Phelps, koji je na olimpijskih igrama osvojio 28 medalja, od kojih 23 zlatne.

Ženska sportašica decenije, teniska zvijezda Serena Williams, u tom periodu osvojila je 12 Grand Slam titula. Pored toga tri i po godine uzastopno je bila broj jedan svjetskog tenisa, čime se po broju uzastopnih sedmica na vrhu WTA liste izjednačila s Njemicom Steffi Graff.

Od drugog do petog mjesta uvrštene su Amerikanke. Drugo mjesto zauzela je gimnastičarka Simone Biles, treće plivačica Katie Ledecky, te na četvrto i peto mjesto alpske skijašice Lindsey Vonn i Mikaela Shiffrin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije