Lana Pudar, čudo iz Mostara o kojoj priča cijeli svijet: Želim donijeti medalju u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Lana Pudar, čudo iz Mostara o kojoj priča cijeli svijet: Želim donijeti medalju u BiH
Foto: Privatni album / Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Bosna i Hercegovina ima svoju plivačku kraljicu - Lanu Pudar. 

Zlatnim slovima je ispisala bh. i svjetsko plivanje. Njen snimak iz Beograda ruši sve rekorde, baš onako kako je mlada mostarska plivačica na takmičenju koje je održano u Srbiji, oborila državni rekord te ostvarila olimpijsku A normu na 100 metara delfin za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju. 

Jedna od najtalentovanijih svjetskih plivačica dionicu od 100 metara delfin stilom preplivala je za fantastičnih 57:37 sekundi te ostvarila A olimpijsku normu.

Razgovarao: Almir Sokolović

Po povratku iz Beograda, Lana Pudar je za portal Radiosarajevo.ba odgovarala na pitanja i osvrnula se na prošlost, uspjeh u Beogradu, ali i sve ono što je pred njom.

Radiosarajevo.ba: Lana, prije svega čestitke za sjajan svjetski rezultat. Kakav je bio osjećaj kada ste na semaforu vidjeli da ste ostvarili vrijeme s kojim ste ispunili A olimpijsku normu?

PUDAR: Prije svega, jedno veliko olakšanje što se rad i trud isplatio, a onda jedan veliki osjećaj ponosa i zadovoljstva jer sam zajedno sa svojim trenerima napravila veliki posao.

Radiosarajevo.ba: Malo da se vratimo ranije, da li ste očekivali da ćete u Beogradu doći do fantastičnog rezultata?

PUDAR: Isplivavanje A norme za Tokio je bilo planirano za ovo takmičenje, od novembra prošle godine kada su mi treneri meni i roditeljima predstavili plan i program priprema. Sretna sam da su sve pripreme prošle uspješno.

Radiosarajevo.ba: Mnogi kažu da je ostvareno vrijeme medalja na svjetskom prvenstvu ili olimpijskim igrama, koji je Vaš komentar?

PUDAR: To znači da sam na dobrom putu i svakako da mi je dodatni motiv. Doći do takvog uspjeha nije nimalo jednostavno, potrebno je puno truda i odricanja i ja to sigurno ne bih mogla sama da nemam podršku svojih roditelja, trenera, nastavnika u školi, klupskih i školskih prijatelja.

Radiosarajevo.ba: Na šta ste prvo pomislili kada ste pogledali rezultat na semaforu?

PUDAR: Iskreno, ne znam ni sama šta sam samo pomislila. Znam samo da sam bila veoma radosna i sjećam se da je na bazenu vladala velika radost i euforija.

Radiosarajevo.ba: Vjerujemo da je tajna uspjeha i u sjajnim ljudima u Vašem Plivačkom klubu Orka Mostar. Kome dugujete najveću zahvalnost?

PUDAR: Zahvalnost dugujem timu koji čine trenerica Alena Ćemalović, kondicioni trener Deniju Mandiću i predsjednik kluba Damir Đedović. To je svakako prvi i osnovni uslov da bi se nešto ovakvo moglo postići. Ja nastojim da ispunim sve zadatke koje postave ispred mene. Oni imaju razumijevanja za moje privatne i školske obaveze i najbitnije je da oni vjeruju u mene i da ja vjerujem u ovo što radim. Svjesna sam da je veliki posao ispred nas ali iskreno vjerujem da ćemo zajedničkim snagama postići sve ono što želimo.

Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: Privatni album: Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Kako je protekao prvi razgovor sa ocem Veliborom, porodicom... Možete li nam to opisati?

PUDAR: Razgovor je prošao super, roditelji i moj brat su mi čestitali. Oni su mi u svakom slučaju najveća podrška u ovom svemu. Puno je lakše što se otac bavio sportom te što je mama uz njega bila cijelu njegovu karijeru, samim tim, njihova pomoć i podrška mi još više znače.

Radiosarajevo.ba: Imate tek 15 godina, svjetski mediji pišu o Vama kao o jednoj od najvećih zvijezda budućnosti u plivanju, šta Vi na sve kažete?

PUDAR: Meni je sada potreban kraći odmor da bih se mogla onda fokusirati na treninge. Svjesna sam veličine ovog uspjeha, ali sam svjesna i težine rada za ono što je ispred mene.

Radiosarajevo.ba: Ko Vam je plivački uzor?

PUDAR: Sarah Sjostrom, trenutna evropska, svjetska i olimpijska prvakinja i rekorderka.

Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: Privatni album: Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Znamo sa je ovo tek početak. No, koji su Vaši ciljevi u budućnosti? Šta je to o čemu sanjate i vjerujete da će se jednog dana ostvariti?

PUDAR: Cilj mi je prvo predstaviti svoju državu na Olimpijskim igrama najbolje što mogu. Nakon toga, medalja na velikom prvenstvu je nešto o čemu svaki sportista sanja, pa tako i ja. Također, nadam se upisu na neki svjetski prestižan i priznat univerzitet jer mi je školovanje i dalje na prvom mjestu.

Radiosarajevo.ba: Za kraj, poruka svim takmičarima iz BiH koji se nadaju da će jednog dana biti poput Lane i tražiti put da se plasiraju na europska, svjetska takmičenja i Olimpijske igre?

PUDAR: Moja poruka za sve sportiste je da vjeruju u sebe i da ne odustaju kada postane teško. Uslovi u kojima radim su daleko od idealnih, ali kvalitetnim radom i vjerom u sebe i svoje mogućnosti ništa nije nemoguće. Mislim da moj primjer to dokazuje.

Pogledajte kako je Lana isplivala A olimpijsku normu i kako je komentator iz Srbije u nevjerici bio zbog Lane Pudar - "Au, kako pliva..."

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.
Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije