Ko je Artur Beterbiev? Titule, nokauti, Rus ili Kanađanin?

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Artur Beterbiev? Titule, nokauti, Rus ili Kanađanin?
Foto Facebook / Artur Berterbiev u Ringu

Čovjek koga Anthony Yarde želi škoirati u subotu naveče upoređen je sa Khabibom Nurmagomedovom i djeli više od sličnosti sa savremenim MMA velikanom.

Artur Beterbiev ima isto rodno mjesto, Dagestan, bivšu autonomnu republiku Sovjetskog Saveza, kao bivši UFC šampion, kontrast između njegovih zastrašjućih nasilnih nastupa unutar ringa i njegove skromne ličnosti izvan ringa je također izazvao poređenje sa Nurmagomedovom, piše msn.com.

Beterbiev donosi zapanjujuću reputaciju na okršaj za koje se nada da će ga približiti dugo očekivanom obračunu sa Dmitry Bivolom, koji je jedan od rijetkih boraca s rekordom koji je jednak njegovim.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Svaka čast: Iron Puki na 10. mjestu najboljih boksera svijeta u elitnoj WBA asocijaciji!

Svaka čast: Iron Puki na 10. mjestu najboljih boksera svijeta u elitnoj WBA asocijaciji!

Dok se približiva svom prvom nastupu u Velikoj Britaniji, evo pregleda dostignuća 38-godišnjaka.

Ko je Artur Beterbiev? Profesionalni bokserski rekord

Dvostruki evropski šampion (2006. i 2010.) i svjetski prvak 2009. kao amater. Beterbiev je proveo vrijeme sa Bivolom u Ruskom amaterskom timu.

Bivol je u to vreme bio premal da bi se takmičio u Beterbievoj puluteškoj kategoriji, a Beterbiev je rekao da par nije ostao u kontaktu i da "nikada nisu bili prijatelji".

Aktuelni šampion u teškoj kategoriji Oleksandr Usyk je dva puta kao amater pobijedio Beterbieva, ali je u drugom susretu bio oboren i smatra ga najtežim protivnikom.

Beterbiev se preselio u Kanadu prije svog prvog profesionalnog okršaja 2013. godine, boreći se u Montrealu, koji ostaje njegova baza, i Quebecu, gdje je osigurao osam pobjeda za manje od dvije godine i manje titule WBA, IBF i WBO.

Njegova prva borba izvan Kanade bila je prva koja je prošča dalje od četvrte runde, pobijedivši Alexandra Johnsona u sedmoj rundi u Chicagou u junu 2015.

Yarde će biti njegov deseti protivnik od tada, kada će nastojati da svoj savršeni profesionalni rekord produži na 19 borbi.

Koje je bokserske titule osvojio Artur Beterbiev?

Pobjedom nad Enricom Kollingom u Californii 2017. godine Beterbiev je osvojio IBF titulu koju je poništio Andre Ward. Henry Maske, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins i Sergey Kovalev su bili među borcima koji su prethodno držali ovaj pojas.

Dodao je WBC titulu pobjedom protiv ukrajinskog šampiona Oleksandra Gvozdyka u Philadelphii 2019. godine, a zatim je savladao Amerikanca Joe Smitha Jr, u nijhovoj borbi ujedinjena titula, u drugoj rundi u New Yorku. To je ujedno i njegov posljedni okršaj.

To znači da će Beterbiev braniti tri titule protiv Yardea. Pobjednik će htjeti izazvati Bivola za njegovu WBA titulu.

Koliko je nokauta postigao Artur Beterbiev?

Beterbiev takođe ima savršen rekord kada su u pitanju nokauti, zaustavio je sve svoje protivnike. Yarde će testirati njegove čelične ruke, jer je prethodno bio nokautiran samo kada je izazvao Kovaleva za WBO titulu u Chelybinsku 2019. godine.

"Pokušava da me udari najjače što može, a ja radim isto. Nema osjećaja", rekao je Beterbiev uoči headlinera u Wembley Areni.

"Nakon borbe, samo se nadam da je dobro. Da li uživam u nokautiranju ljudi? Ne. Nema zadovoljstva u tome. Samo se nadam da je sve u redu s njima. Samo želim dobro boksati, a ne udarati ljude."

Beterbiev je pretukao Kollinga zadavši 322 udarca, više od pet puta više od galantnog Nijemca.

Koje su bile najbolje pobjede Artura Beterbieva?

Uprkos sumnjama da su vrhunski borci u tom trenutku izbjegavali Beterbieva, bio je relativno nepoznat među navijačima sve do pobjede nad Gvozdykom, kada je u odlučujućoj 10. rundi upisano tri nokdauna.

Osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2012. ranije je bio neporažen i donio je Adonisu Stevensonu jedini poraz u karijeri u njegovoj posljednjoj borbi za osvajanje WBC titule, čime je okončana vladavina linearnog šampiona koja je trajala više od pet godina.

Beterbiev je kao amater pobjedio Gvozdyka i slomio mu nos. Gvozdyk je bio u bolnici dva dana nakon što su se upoznali kao profesionalci, nakon čega je tvrdio da se povukao iz sporta.

Način na koji je Beterbiev premlatio Smitha Jr takođe je bio impresivan. Smith Jr je došao do sudijskog rješenja protiv Bivola kada se bezuspješno borio za WBA titulu 2019. godine, ali je bio tri puta oboren i slobodno je primao udarce do trenutka kada je sudija zaustavio Bertebieva.

Beterbiev je preživio strah u velikom stilu kada ga je Callum Johnson srušio u drugoj rundi njihove borbe u Chicagu 2018. godine, oporavio se da bi kaznio Britanca jedinim porazom u karijeri do sada nokautirajući ga dvije runde kasnije.

Da li je Artur Beterbiev Rus ili Kanađanin?

Beterbiev se suočio s prijetnjom za svoju karijeru u aprilu 2022., kada su WBC i IBF odlučili da zabrane borbe u kojima učestvuju bokseri iz Rusije ili Bjelorusije.

Rješenje je pronašao tako što se borio pod kanadskom zastavom protiv Smith Jr, što teško da je bio izmišljen potez za čovjeka koji je imao kanadski pasoš i boksersku dozvolu u zemlji u kojoj je živio 15 godina.

Beterbiev je navodno dobio herojski doček kada je sletio u Moskvu nakon pobjede nad Smithom Jr i gdje je rekao za Match TV za svoju sportsku promjenu da je "bila prisiljena."

"Jednom sam u svojoj karijeri nastupao pod kanadskom zastavom. Koliko sam godina u boksu? 28."

"Prije toga sam se uvijek takmičio pod Ruskom (zastavom). Nada mse da me neće oštro osuđivati i da će zapamtiti da sam uvijek predstavljao Rusku zastavu. Nastavit ću to što je prije moguće."

Beterbiev ima čečensko naslijeđe i dugo ga podržava lider Čečenske Republike, ljubitelj borilačkih sportova, Ramzan Kadyrov.

Političar je uočio Beterbievov talenat u mladosti i obećao da će ga podržati. "Lijepo je vidjeti kako ga pobjede nisu opile, a on ostaje skroman čečenski momak", napisao je Kadyrov nakon što ga je gledao kako pobjeđuje Smitha Jr. "On je pravi uzor i idol za početnike u boksu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije