Kipchoge potvrdio status najboljeg maratonca

Fena
Kipchoge potvrdio status najboljeg maratonca
Kenijski atletičar Eliud Kipchoge potvrdio je status najboljeg maratonca svijeta osvajanjem zlatnog olimpijskog odličja u posljednjoj atletskoj disciplini na Igrama u Rio de Janeiru.

Vlasnik najboljeg svjetskog vremena u 2016. godini (2:03:05) istrčanog na londonskom maratonu i pobjednik na posljednjih pet maratona najviše klase, potvrdio je svoju nadmoć i na ulicama Rio de Janeira. Uz kišu na startu i teške uvjete tijekom cijele utrke, Kipchoge se držao u vodećoj skupini koja je sa svakim prolaznim vremenom bivala sve manje. Na kraju, za posljednjih pet kilometara, u konkurenciji za zlato ostala su samo četiri maratonca.

No, nitko nije mogao pratiti Kipchogea koji je u cilj na Sambodromu ušao s vremenom 2:08:44, s više od minute prednosti (2:09:54) pred drugoplasiranim Etiopljaninom Feyisom Lilesom. Broncu je s osobnim rekordom (2:10:05) osvojio Amerikanac Galen Rupp koji je prije četiri godine na Igrama u Londonu nastupio u utvrci na 10.000 metara i gledao u leđa samo nepobjedivom Britancu Mou Farahu.

Branitelj maratonskog zlata iz Londona Uganđanin Stephen Kiprotich u Rio de Janeiru je završio na 14. mjestu.

Kipchoge je tek drugi drugi Kenijac u povijesti koji je osvojio olimpijsko zlato u maratonu. Prije njega to je uspjelo još samo Samuelu Wanjiruu 2008. na OI u Pekingu. Zanimljivo, Kipchoge je na tim istim Igrama osvojio srebrnu medalju u utrci na 5000 metara, a četiri godine prije u Ateni u toj je disciplini osvojio broncu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije