Kakvo srce ima: Maria je pobijedila rak pa prodala osvojeno srebro iz Tokija

0
Radiosarajevo.ba
Kakvo srce ima: Maria je pobijedila rak pa prodala osvojeno srebro iz Tokija
Foto: EPA-EFE / Maria Andrejczyk

Poljska bacačica koplja Maria Andrejczyk (25) na Olimpijske igre u Tokiju stigla je s trećim rezultatom svih vremena.

Sjajna kopljašica bila je istaknuti favorit za zlato, ali, na kraju je ponijela srebrnu medalju iza Kineskinje Liu.

Unatoč svemu, Andrejczyk je ostvarila sjajan uspjeh. 

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Brojni sportaši, među kojima atletičari svakako prednjače, često ističu kako su Olimpijske igre najveća smotra i dostignuće u životu sportaša, makar osvojili silne svjetske ili kontinentalne nagrade.

Igre su posebna stvar pa je djelo Poljakinje nakon povratka u domovinu zbog toga još više dobilo na važnosti.

Odlučila je prodati srebro iz Tokija u humanitarne svrhe. Olimpijsku medalju dala je za nečije zdravlje i pokazala veliko humano srce.

Individualno, bila joj najvrjednije postignuće u karijeri jer osim nje osvojila je 'tek' europsko juniorsko zlato 2015. godine, piše 24sata.hr.

Da je medalja ipak samo predmet pokazala je gestom kojom je skupila 44 hiljade eura na aukciji, a koje su, potom, utrošene u liječenje malenog Miloszeka, dečkića s teškim srčanim problemima.

"Pravu vrijednost medalje zadržat ću u srcu. Medalja je samo predmet, ali nekome drugome može puno pomoći. Može spasiti nečiji život umjesto da skuplja prašinu. Tako sam ju odlučila staviti na aukciju", rekla je srebrna, ali ipak zlatna Andrejczyk, koja je novac uplatila Miloszekovim roditeljima.

Malenog Poljaka čeka teška operacija srca u SAD-u, a roditeljima je svaki euro dobrodošao.

Andrejczyk je i sama prošla tragediju. Prije tri godine vodila je bitku života kada joj je dijagnosticiran osteosarkom, zloćudni tumor kostiju zbog kojeg je prošla hemoterapiju pa operaciju, a potom se ponovno liječila hemoterapijom.

Mučni period života ostavila je iza sebe s pobjedničkim osmijehom na licu. S duhom prave sportašice. A onda je nekome drugome odlučila spasiti život. Jer dobro se dobrim vraća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije