Izabran domaćin četvrtih Europskih igara za 2027. godinu: 'Savršeno mjesto za najbolje sportaše'

0
Radiosarajevo.ba
Izabran domaćin četvrtih Europskih igara za 2027. godinu: 'Savršeno mjesto za najbolje sportaše'
Foto: EPA / Olimpijske igre

Izvršni odbor Europskih olimpijskih odbora (EOO) jednoglasno je odabrao Istanbul kao domaćina četvrtih Evropskih igara, planiranih za 2027. godinu.

Ova odluka, objavljena u srijedu, 27. marta, označava Istanbul kao savršeno mjesto za okupljanje najboljih europskih sportaša.

Predsjednik EOO-a, Spyros Capralos, istaknuo je dugogodišnje prijateljstvo između Istanbula, Turske i međunarodnog sporta te vjeruje da će grad biti sjajna pozornica za sportske događaje 2027. godine.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

“Istanbul i Turska već su dugo vremena dobri prijatelji međunarodnog sporta. Znamo kako će to biti savršeno mjesto za najbolje europske sportaše da zasjaju 2027. godine”, objavio je predsjednik EOO-a Spyros Capralos.

Turskom olimpijskom odboru se nadaju da će domaćinstvo Europskih igara biti korak prema ostvarivanju njihove kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara 2036.

Bitno je istaknuti da Turska neće morati izgraditi nijedan novi sportski objekat za ovo takmičenje.

Europske igre, inspirirane sličnim multisportskim događajima poput Panameričkih, Azijskih, Afričkih i Pacifičkih igara, prvi su put održane 2015. godine. Iako još nisu postale značajno sportsko takmičenje, očekuje se da će Istanbul 2027. pridonijeti daljnjem razvoju ovog događaja.

Prethodna tri izdanja Europskih igara održana su u Bakuu, Minsku i Krakowu, piše Sportcentar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije