Hrabra Afganistanka bori se za poštovanje i prava žena među konopcima

Radiosarajevo.ba
Hrabra Afganistanka bori se za poštovanje i prava žena među konopcima
Foto: RSE / Shukufa Haideri
Shukufa Haideri je bokserka iz Afganistana i osim borbe između konopaca u ringu, ona se bori i za prava žena u ovoj zemlji.

Plemenitom borilačkom vještinom bavi se već deset godina, a njena definicija širokog raširenog seksizma u Afganistanu glasi:

"U Afganistanu kada muškarci vide da je žena uspješna u nečemu, oni svi imaju mišljenje o tome. Neka su pozitivna, neka su negativna. Neki kažu: Ona to može, dok drugi tvrde: Nije za ženu da trenira boks, vozi bicikl ili auto. Ali oni više ne treba da misle na taj način. Žene su sposobne i mogu da urade bilo šta", kaže Haideri, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Haideri nije jedina. Afganistan je na Olimpijske igre u Londonu 2016. godine poslao i jednu bokserku. Sadaf Rahimi prva je žena koja je pozvana u reprezentaciju Afganistana.

"Ponosno ću se boriti za žene i Afganistan", izjavila je uoči najveće sportske smotre Rahimi.

Njena kolegica iz Ringa, Haideri kaže kako ženama, djevojkama, svojim sestrama želi poručiti da moraju "izaći iz kuće, boriti se, učiti i baviti sportom, kako bi izgradile bolju budućnost za Afganistan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije