FBI upozorio sportiste koji idu na OI u Kinu: Ne koristite...

0
Radiosarajevo.ba
FBI upozorio sportiste koji idu na OI u Kinu: Ne koristite...
Foto: EPA-EFE / Olimpijske igre

Sportisti i posjetioci koji idu na Zimske olimpijske igre 2022. u Peking treba da ostave svoje telefone kod kuće i umjesto njih koriste privremene, apeluju iz FBI.

Ovaj apel dolazi u širem upozorenju o tome kako sajber aktivnosti mogu poremetiti takmičenja jer može doći do ransomware napada (opasna vrsta softvera koja zaključava podatke na računaru korisnika i od njega traži novac prijeteći da će podatke obrisati ili objaviti op.a.) i uskraćivanja usluga.

Također se upozorava i na instalaciju 'alata za praćenje' na mobilnimm uređajima, piše BBC

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

"FBI poziva sve sportiste da zadrže svoje lične mobilne telefone kod kuće i koriste privremeni telefon dok su na Igrama", navodi se.

IZ FBI-a tvrde da ne postoji nikakva specifična prijetnja protiv Olimpijskih igara, ali savjetuje takmičarima da 'budu oprezni'.

Dodaje se da nacionalni olimpijski komiteti u nekim zapadnim zemljama također savjetuju takmičarima da ne koriste lične telefone.

Ovo upozorenje dolazi nakon sličnog koje je poslala grupa za cyber iz Citizen Laba, intidisciplinarne laboratorije sa sjedištem u Torinu.

Inače, iz Kine su odbacili ovakve vrste zabrinutosti.

Olimpijske igre se održavaju od 4. do 20. februara, a oko 3.000 sportista se takmiči u 109 različitih disciplina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije