Olimpijska baklja krenula na mjesto paljenja u Pekingu

0
Fena
Olimpijska baklja krenula na mjesto paljenja u Pekingu
Foto: EPA-EFE / Baklja krenula za Peking/Ilustracija

Olimpijska baklja krenula je 2. februara skraćenom rutom ka mjestu paljenja plamena u Pekingu na početku Zimskih olimpijskih igara.

Nekoliko stotina gledalaca posmatralo je kako prvi trkači kreću iz parka Olimpijske šume sjeverno od kineske prijestolnice.

Prvi nosilac baklje bio je prvi kineski prvak u brzom klizanju iz 1963. godine Luo Zhihan, koji je predao baklju kineskom astronautu Jing Haipengu.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Zbog pandemije koronavirusa broj učesnika je smanjen i održava se pod strogim mjerama opreza.

Tokom tri dana, olimpijska baklja će se prenositi iz Pekinga do druga dva takmičarska mjesta u Yanqingu i Zhangjiakouu neposredno izvan glavnog grada prije nego što se vrati u Peking na ceremoniju otvaranja u petak.

Baklju će nositi 1.200 ljudi, uglavnom onih koji su odlikovani za izuzetne zasluge sportu, društvu, biznisu i politici. Najstariji trkač ima 86 godina, a najmlađi 14 godina.

Grčki ambasador u Pekingu također je bio uključen kao predstavnik zemlje porijekla Olimpijade. Uzeo je baklju od kineske košarkaške zvijezde Yao Minga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije