EP u Novom Sadu: Karate reprezentaciji Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju

Anadolija
EP u  Novom Sadu: Karate reprezentaciji Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije rano jutros nije dozvolilo karate reprezentaciji Kosova da uđe u Srbiju gdje je trebalo da učestvuje na Europskom prvenstvu za seniore koje se održava u Novom Sadu.

Nazmi Gashi, sekretar Karate federacije Kosova, potvrdio je da su kosovski karatisti vraćeni jutros oko šest sati s graničnog prelaza Merdare. Gashi je kazao da je ovo odluka države Srbije, iako je cilj odlaska sportista bilo sportsko takmičenje.

U medijima se posljednjih dana spekulisalo da Srbija neće dozvoli kosovskim karatistima da se takmiče pod simbolima Republike Kosovo. Gashi je rekao da nije bilo pregovaranja sa Karate savezom Srbije o korišćenju simbola, jer je Kosovo punopravna članica Europske karate federacije.

“Jako se loše osjećamo jer je ovo politička odluka države Srbije”, kazao je Gashi. Prema rečima Gashija, danas je trebala da bude obavljena registracija reprezentacija, a sutra počinju takmičenja. Kosovo je od 2016. redovni član Europske karate federacije i do sada se takmičilo i na svjetskim i na europskim prvenstvima.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopćila je da su kosovski karatisti vraćeni jer su pokušali da dođu na takmičenje mimo sporazuma.

"I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista s KiM, manji dio delegacije sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare s obilježjima države Kosovo, s nesumnjivom namjerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju", navodi se u saopćenju Kancelarije za KiM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije