Da li bi sportisti trebali izbjegavati seks prije velikih takmičenja

Radiosarajevo.ba
Da li bi sportisti trebali izbjegavati seks prije velikih takmičenja
U toku su Zimske olimpijske igre u južnokorejskom PyeongChangu, a organzizatori su najavili da će tokom 16 dana takmičenja biti podijeljeno 110.000 kondoma, što je rekordan broj za ZOI.

Dugo se vjerovalo da sportaši ne bi smjeli imati seksualne aktivnosti nekoliko dana prije veliikog takmičenja. Tako bi energija koja se potroši tokom seksa bila preusmjerena na agresivan i pun adrenalina nastup sportaša. Međutim pokazalo se da to nije ispravno razmišljanje i da energija u ljudskom tijelu ne funkciniše na taj način i to je dokazano više puta.

To razmišljanje potiče još od drevnih Grka i prve Olimpijade. Oni su smatrali seks porokom koji uskraćue sportašu energiju i koncentraciju. Smatrali su da će apstinencijom od seksa testosteron biti spašen od nepotrebnog trošenja tokom ejakulacije. Čak i u to vrijeme rani mislioci smatrali su da postoji veza između testosterona i mišića.

Smatrali su i kako će apstinencija dovesti do toga da sportaš u najstresnijim trenucima nastupa, povuče te rezerve kako bi popravio izdržljivost i snagu koje bi mu donijele zlatnu medalju. Grci tu tvrdnju tada nisu mogli potvrditi istraživanjem i ona je potrajala sve do modernog doba, tačnije 1968. godine.

Rani američki istraživač u tom polju, Warren Johnson objavio je prvo istraživanje o povezanosti seksa i snage u magazinu "The Journal of Sex Research". Johnson je testirao 14 oženjenih muškaraca. Morali su napraviti test maksimalne snage i izdržljivosti nakon jutarnjeg seksa i drugi najmanje šest dana nakon seksa. Johnson nije otkrio muškarcima zbog čega ih testira. Naveo ih je da misle kako testira povezanost između kardiovaskularnog fitnesa i snage. Utvrđeno je da povezanosti između vremena seksualnog odnosa i snage nema, te da jačina mišića nije povezana sa snagom. Od 1980. godine testiranja su pojačana i utvrđeno je da seksualni odnosni nemaju direktan utjecaj na izvedbu sportaša.

Testosteron je hormon kojeg imaju i muškarci i žene, ali ga muškarci imaju više. Istraživanjem iz 1992. godine utvrđeno je da je nakon seksualne aktivnosti nivo testosterona bio povišen kod opa spola. Ukratko, niko ne zna kako seks utječe na lučenje testosterona, a najvažnije da li utječe na nastup sportaša. Najtemeljitije istraživanje napravljeno je pred početak Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Utvrđeno je da seks ima negativan utjecaj na nastup sportaša. Istraživanje pokazuje pozitivan efekat na nastup ukoliko su sportaši imali seks najmanje deset sati prije početka takmičenja.

Najnovije istraživanje provedeno je 2017. godine i objavljeno je u magazinu "The Annals of Applied Sports Sience". Utvrđeno je da apstinencija od seksa neće donijeti bolje rezultate sportašima. Ipak, istraživanja su pokazala da nije dobro imati seksualni odnos prije samog takmičenja, jer bi to moglo utjecati na psihu sportaša. Za one koji pate od anksioznosti i napada panike zbog samog događaja, seks može imati opuštajući efekat, ali bi one druge mogao dekoncentrisati. Sportaši bi se nekoliko sati prije samog događaja trebali koncentrisati na nastup i zbog toga bi trebalo izbjegavati seks prije samog takmičenja. Seks dakle neće utjecati na nastup sportaša, ali treba ga izbjegavati nekoliko sati prije samog takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije