Čudo zvano Ines: Maratonka se bori sa anoreksijom i bulimijom, a može istrčati 230 kilometara

0
Radiosarajevo.ba
Čudo zvano Ines: Maratonka se bori sa anoreksijom i bulimijom, a može istrčati 230 kilometara
Foto: Youtube / Ines Jozić

Maratonka Ines Jozić (29) iz Slavonskog Broda, koja radi u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević", postigla je izvanredne rezultate na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata na Tajvanu u novembru prošle godine.

Debitirajući u toj disciplini, zauzela je 17. mjesto s istrčanih nevjerojatnih 231 kilometara. Također, Ines je državna rekorderka u trčanju na 12 sati sa 138 kilometara.

Ines je otkrila koliko je maratona istrčala i koji joj je najveći uspjeh.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

"Nisam sigurna koliko tačno sam ih otrčala, ali oko 15 sigurno jesam. Najdraži mi je maraton u Berlinu, lijepo sjećanje ostalo je na maraton u Rimu i Barceloni. Za mene je sve uspjeh. Ne želim previše izdvajati kad je svaka utrka bila posebna i nezaboravna. Imam mnogo medalja. "Wings for life" je bio te godine nezaboravan", rekla je.

Uprkos svojim impresivnim sportskim uspjesima, Ines je i magistar farmacije koja radi u zahtjevnom smjenskom radu. Istovremeno se bori s poremećajem prehrane - bulimijom, koji je prisutan u njenom životu još od školskih dana.

Ines Jozić

Počelo je s anoreksijom, još davno, u osnovnoj školi, mislim u sedmom razredu. Dobila sam tad koji kilogram viška, što mi je teško padalo. Međutim, imala sam urednu težinu, tek sam sad toga svjesna. Visoka sam oko 170 centimetara, a imala sam 50 i nešto kilograma. Ali htjela sam imati manje. Dijetama sam pala čak na 38 kilograma. I onda se to nastavilo kroz život. Jedan period sam bila bolje, nakon srednje škole. Početkom fakulteta počele su i velike borbe s bulimijom, koje i dalje traju i samo se pitam kako uopštee imam snage za sve to kad anikad nemam normalne elektrolite niti ikada uzimam kakve dodatke ishrani.

Najgora faza bila je 2020., kad sam završila na infuziji, a doktorica se čudila kako mogu toliko pretrčati uz tako loše stanje. Ali ja sam joj rekla da bih sad mogla ustati i trčati iako realno nisam u stanju", objasnila je.

Ines Jozić

Ines trenira kao članica Ultramaraton kluba Mazator i nema službenog trenera. Trenira sama, često u društvu trkača koji su postali dio njene porodice. Uprkos izazovima koje nosi bulimija, Ines se bori s tom bolešću, koristeći trčanje kao ispušni ventil.

Njena najveća podrška je njena majka, s kojom dijeli sve, osim problema s poremećajem ishrane. Uprkos povremenim izazovima, Ines nastavlja trčati i učestvovati na takmičenjima širom svijeta, a nedavno je učestovala na Svjetskom prvenstvu na 24 sata u Taipeiju na Tajvanu i Svjetskom prvenstvu na 50 kilometara u Indiji, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije