Bjelašnica domaćin europskog skijaškog kupa u februaru 2023.

1
Fena
Bjelašnica domaćin europskog skijaškog kupa u februaru 2023.
Foto: Press KS / Održana pres-konferencija

Europski skijaški kup za žene u disciplini 'superG' bit će održan februara iduće godine na planini Bjelašnici kod Sarajeva, potvrđeno je na pres-konferenciji održanoj danas u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je konačnu odluku o uvrštavanju Bjelašnice u kalendar velikih skijaških takmičenja za 2023., rečeno je također.

Putem video-linka tokom pres-konferencije, iz Čilea se obratila Elvedina Muzaferija, trenutno najveće ime alpskog skijanja Bosne i Hercegovine. Kazala je da se raduje što će u februaru nastupiti na njoj poznatoj stazi i da se nada dobrom rezultatu.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Velika stvar za BiH! Na Bjelašnici će se održati veliko evropsko skijaško takmičenje!

Velika stvar za BiH! Na Bjelašnici će se održati veliko evropsko skijaško takmičenje!

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, čija podrška Olimpijskom centru Bjelašnica i Igman je omogućila kandidaturu za organizaciju takmičenja, naglasili su na ovoj pres-konferenciji podršku i nastojanja za vraćanje olimpijskog duha navedenim planinama, destinacijama velikih takmičenja na Olimpijadi održanoj 1984. u Sarajevu.

Jasmin Mehić, direktor preduzeća “ZOI '84”, član organizacionog odbora, kazao je da će predstojeće skijaško takmičenje na Bjelašnici ciljano biti održano u februaru, mjesecu kad je Olimpijada 1984. učinila Sarajevo planetarno poznatim gradom.

Očekuju se učešća velikih skijaških nacija i dobri sportski rezultati Elvedine Muzaferije, rekao je Mehić.

Ministar privrede Adnan Delić je izjavio da Vlada Kantona nastavlja podršku velikim sportskim takmičenjiima i da je izdvojila više od 30 miliona KM za podršku ski-centrima, odnosno za projekte na Bjelašnici, uskoro i na Igmanu.

Ove godine je zabilježen rekordan broj dolazaka u Kanton Sarajevo, kazao je Delić te izrazio nadu da ni zimi neće izostati posjete turista.

Ministar je predočio novinarima ideju aktuelne vlade o uspostavi javnog gradskog prijevoza od Sarajeva do Hrasnice te o izgradnji žičare od Hrasnice do Igmana i Bjelašnice, što bi bio način da Sarajevo dođe ukorak sa svim svjetskim ski-centrima.

Aktuelni kantonalni premijer Edin Forto, također učesnik pres-konferencije, Vladinu podršku upravi preduzeća “ZOI '84” je obrazložio kao ispravan potez i naveo zajednički stav da Bjelašnica mora ponovno biti takmičarska destinacija vrhunskog skijanja a obje planine cjelogodišnje destinacije.

Na pres-konferenciji se obratio i Sead Čaušević, član organizacionog odbora najavljenog februarskog skijaškog kupa.

On je povratak iz Kanade obrazložio željom i obavezom da sportsko znanje stečeno u radu sa skijaškom reprezetacijom u toj zemlji primijeni u vlastitoj državi pridruživši se organizatorima predstojećeg evropskog takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije