Bizarno i neugodno: Pogledajte šta se desilo plivačima na triatlonu

0
Radiosarajevo.ba
Bizarno i neugodno: Pogledajte šta se desilo plivačima na triatlonu
Foto: Pexels / Ilustracija

Najmanje 57 osoba je dobilo dijareju nakon što su sudjelovale u plivačkim događajima na Svjetskom prvenstvu u triatlonu u Velikoj Britaniji, potvrdili su zdravstveni dužnosnici.

Okvirno 2.000 ljudi učestvovalo je u događajima prošlog vikenda, uključujući plivanje s plaže Roker u Sunderlandu. Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) izjavila je da će testirati uzorke onih koji su obolili kako bi utvrdili uzrok bolesti i eventualne zajedničke patogene.

Ispitivanje Agencije za zaštitu okoliša na plaži Roker 26. jula, tri dana prije događaja, pokazalo je prisustvo 3.900 kolonija E. Coli bakterija na 100 ml vode, što je više od 39 puta veće od tipičnih vrijednosti iz prošlog mjeseca. E. coli je bakterijska infekcija koja može izazvati bolove u stomaku i krvavu dijareju.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Međutim, Britanski triatlon, tijelo koje upravlja triatlonima u Velikoj Britaniji, tvrdi da rezultati ispitivanja agencije nisu bili objavljeni do vikenda i da se odnose na područje vode izvan mjesta na kojem su se održavala takmičenja.

Istakli su da su njihovi vlastiti rezultati testiranja zadovoljili potrebne standarde za događaj.

Događaj je održan na dijelu obale koji je bio središte dugotrajne borbe između zagovornika i vlade zbog ispuštanja otpadnih voda i propusta u regulaciji.

Riba čiji izgled stvara nelagodu: Da li biste je pokušali upecati?

Riba čiji izgled stvara nelagodu: Da li biste je pokušali upecati?

Iz Northumbrian Water tvrde da nisu odgovorni za bolesti i da od oktobra 2021. nije zabilježeno nikakvo ispuštanje koje bi moglo uticati na kvalitetu vode na Roker plaži, piše The Guardian.

Jacob Birtwhistle, 28-godišnji australijski triatlonac, objavio je rezultate Agencije za zaštitu okoliša na Instagramu i rekao da se osjećao loše nakon događaja. Napisao je: "Osjećam se jako loše od utrke, ali pretpostavljam da se to desi kada plivate u smeću. Plivanje je trebalo biti otkazano."

Jedan sportista je odgovorio: "Bar sada znam šta je uzrok moje bolesti i bolesti drugih sportista koji su se utrkivali bolesni i osjećali se loše." Drugi je napisao: "To sada objašnjava zašto sam proveo ponedjeljak noć s glavom u WC-u nakon utrke u nedjelju ujutro."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije