Biciklistički savez FBiH reagovao na najave iz RS-a da će osnovati 'svoj olimpijski komitet'

2
Radiosarajevo.ba
Biciklistički savez FBiH reagovao na najave iz RS-a da će osnovati 'svoj olimpijski komitet'
Foto: Facebook / Lejla Njemčević

Biciklistički savez Federacije Bosne i Hercegovine objavio je saopćenje za javnost u kojem su reagovali na navode iz Biciklističkog saveza RS-a o osnivanju "svog olimpijskog komiteta".

Iz Biciklističkog saveza manjeg bh. entiteta nedavno su istakli kako, iako to ne žele, bit će primorani da djeluju odvojeno, te kako za to već imaju podršku nekoliko zemalja.

"Biciklističkim klubovima iz RS-a nije cilj da djeluju samostalno bez klubova iz Federacije BiH, ali ako njihovo rukovodstvo nastavi da nas podištava i umanjuje našu ulogu u razvoju biciklizma, mi ćemo djelovati samostalno, jer ima više od 30 zemalja koje nas priznaju ili prevedeno više od 4 milijarde stanovništva planete", stoji u objavi Biciklističkog saveza RS-a na društvenoj mreži Facebook, uz koju su postavili i mapu podijeljene Bosne i Hercegovine.

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nije se dugo čekalo na reakciju iz Biciklističkog saveza Federacije BiH, a njihovo saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

"Biciklistički savez Federacije BiH je registrovan 23. marta 2023. nakon čega je zatražio prijem u Biciklistički savez Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o sportu BiH. Prema istom Zakonu, potrebno je donijeti izmjene i dopune Statuta BiSaBiH te smo s tim u vezi u više navrata pismeno tražili sastanak sa predstavnicima Biciklističkog saveza RS. To isto je naložilo i Ministarstvo civilinih poslova uz prijetnju da će povući saglasnost na rješenje o registraciji državnog saveza ukoliko se dva entitetska saveza ne dogovore o novom ustrojstvu.

Sramotna objava Biciklističkog saveza RS: "Djelovat ćemo samostalno, priznaje nas 30 država"

Sramotna objava Biciklističkog saveza RS: "Djelovat ćemo samostalno, priznaje nas 30 država"

Nažalost, rukovodstvo tog entitetskog saveza se oglušilo o naše pozive, a na sjednicu Skupštine BiSaBiH zakazane po nalogu Ministarstva civilnih poslova nisu došli. Umjesto toga samoinicijatvno su donijeli nekakvu odluku o 'preuzimanju Biciklističkog saveza BiH' što naravno niti jedno nadležno tijelo nije registrovalo, a pogotovo nije priznala međunarodna asocijacija 'Union Cycliste Internationale'. Tek nakon posljednjeg upozorenja od strane ministarstva i ostavljenog roka od mjesec dana pod prijetnjom gašenja državnog Saveza odazvali su se pozivu na razgovore.

Nakon dva mukotrpna sastanka i nakon što su predstavnici BiSa FBiH pristali na gotovo sve uvjete BiSa RS, pa čak i uvođenje neke vrste glasanja po nacionalnom a ne sportskom predznaku, i kad je ostalo još da se stvar tehnički dovrši, zakaže skupština i usvoji novi statut, predstavnici Biciklističkog saveza RS su kao preduslov, uz prijetnju napuštanja pregovora i gašenja državnog saveza, zatražili rješavanja nekih pitanja iz tekućeg poslovanja za što predstavnici BiSa FBiH nisu ni ovlašteni jer kao entitetski savez i ne mogu nastupati prema na međunarodnom planu i prema 'UCI'.

Бициклистичким клубовима из Републике Српске није циљ да дјелују самостално без клубова из федерације БиХ, али ако...

Posted by Srpska Cycling on Wednesday, November 8, 2023

Ovo je po ko zna koji put spinovanje i pogrešna interpretacija činjenica te predstavljanje biciklista iz Federacije BiH kao nekog ko koči procese, a istina je upravo suprotna. Da je to tačno potvrda je i činjenica da imamo punu podršku krovne svjetske biciklističke organizacije 'UCI', a tvrdnje kako će predstavnici RS 'formirati svoj Olimpijski komitet' su naprosto smiješne i odraz nepoznavanja osnovnih postulata olimpizma i deklaracije iz Lozane koje ne želimo ni komentirati.

Nažalost, ovakvim nastupom nekolicine biciklističkih djelatnika RS nanosi se šteta svim sportistima posebno onim najboljim, reprezentativcima BiH koji dolaze iz oba entiteta. Bilo bi šteta da naši mladi reprezentativci u usponu gašenjem državnog saveza ne mogu nastupati, ili Lejla Njemčević, najbolja biciklistkinja svijeta ne može iduće godine braniti titulu. Stoga će predstavnici BiSa FBiH će učiniti sve da to toga ne dođe, a u skladu sa zakonom", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije