Bh. džudist odgovorio nakon što je pao na doping testu

Fena
Bh. džudist odgovorio nakon što je pao na doping testu
Foto: Pedagoški fakultet / Harun Sadiković

Bh. džudist Harun Sadiković izjavio je da nije znao da lijek koji je uzimao zbog povišenog krvnog pritiska sadrži zabranjenu supstancu.

Podsjetimo, on je kažnjen sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa na zabranjenu supstancu hidroclorotiazid. 

Sadiković je pojasnio da je, zbog povišenog krvnog pritiska, posjetio kardiologa u Bihaću, gdje je uradio ultrazvučnu dijagnostiku srca i ostale nalaze koji bi mogli pomoći da se otkrije šta je uzrok povišenog pritiska.

"Nakon odrađenih nalaza, s obzirom na to da mi je krvni pritisak bio izuzetno visok 200/100, doktor je propisao u cilju poboljšanja mog zdravstvenoga stanja i smanjena krvnog prtitiska, a u cilju da isti problem ne bi prerastao u ozbiljnije srčane probleme, tabelete Co-Diovan 80. Nakon nekoliko dana sam posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću gdje sam hospitaliziran 29. januara, a otpušten 30. januara. Tu me je primio doktor Kurtalić koji je naložio da se odrade svi laboratorijski nalazi. Prilikom otpusta iz bolnice doktor je potvrdio terapiju te je pojačao dozu pomenutih tableta Co-Diovan 80 koji u sebi sadrži zabranjenu supstancu hydrochlorothiazide", naveo je Sadiković u izjavi koju je uputio Agenciji za antidoping kontrolu BiH i Džudo savezu BiH.

Kazao je da je terapiju pio 15 dana, a kada mu se krvni pritisak normalizirao uz konsultacije s doktorima je prestao koristiti ovaj lijek.

Sadiković je istakao da je kontroliran nebrojeno puta do sada i da nikad nije bio pozitivan na bilo kakvu nedozvoljenu supstancu.

Poznati bh. džudista pao na doping-testu, suspendiran na šest mjeseci

Harun Sadiković, bosanskohercegovački džudista iz Bihaća, kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping-testa na zabranjenu supstancu hidroklorotiazid, objavila je Agencija za doping-kontrolu Bosne i Hrecegovine. Osim zabrane takmičenja, Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23.

"Uzimanje navedene nedozvoljene supstance ni u jednom momentu nije bilo da bi se poboljšale neke fizičke ili motoričke perfomanse, nego samo i izričito u medicinsku i svrhu moga zdravlja i liječenja. Niti u jednom momentu u toku svoje sportske karijere nisam pomislio da varam ili nešto slično tome, kao što su uzimanje nedozvoljenih supstanci da bih došao do sportskih rezultata. Apsolutno nije bilo nikakve namjere za uzimanjem ove zabranjene supstance, te zasigurno nisam imao pojma da ovaj lijek sadrži ovu zabranjenu supstancu", naveo je Sadiković.

Osim zabrane takmičenja, njemu su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020., stoji u odluci Džudo saveza BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije