Ali Bidi (72), turski "Iron man": "Želim postati svjetski prvak u triatlonu"

0
Anadolija
Ali Bidi (72), turski "Iron man":  "Želim postati svjetski prvak u triatlonu"
Foto: AA / Ali Bidi

Ali Bidi, 72-godišnjak iz turskog grada Antalija, među prijateljima je poznat kao "Iron Man" a taj nadimak je dobio iz svoje ogromne ljubavi prema triatlonu.

Bidi je zavolio triatlon prije sedam, a sa svojih 65 godina. Od tada učestvuje na brojnim takmičenjima, a kolika je njegova ljubav prema ovom sportu potvrđuju dva druga mjesta, na evropskom i svjetskom takmičenju.

Upravo su u toku pripreme za Svjetsko prvenstvo.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Bidi je triatlonac koji ima troje djece i sedmoro unuka, a u posljednjih 10 dana učestvovao je na Balkanskom triatlon prvenstvu održanom u Srbiji, te na Interkontinentalnom triatlonu na Bosforu.

Ali Bidi - undefined

Foto: AA: Ali Bidi

Posebno je sretan zbog učešća na istanbulskom interkontinentalnom triatlonu.

O tome kako su zaljubio u ovaj sport, Bidi je govorio za Anadolu Agency (AA). Ističe kako je nakon služenja vojnog ruka otišao raditi u Njemačku, gdje je proveo 16 godina, nakon čega se vratio u domovinu i pokrenuo vlastiti biznis.

Kaže kako tokom radnog vijeka zbog napornog rada nije imao vremena posvetiti za sport, a prvi kontakt sa sportom imao je prije 20 godina, kada je počeo igrati tenis. Prije sedam godina okušao se i u triatlonu.

Prvi tratlon trčao je 2015. godine i tada je bio prvak Turske u kategoriji iznad 60 godina. Svoju državu predstavljao je na triatlonu održanom u Ženevi.

Ali Bidi - undefined

Foto: AA: Ali Bidi

"Triatlon me jako motivirao. Napredovao sam i postao reprezentativan. Dva puta sam osvojio drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u plivanju na 1,9 kilometara, vožnji biciklom 91 kilometar i trčanju 21 kilometar. U istoj kategoriji osvojio sam i pravo učešća na Svjetskom prvenstvu koje se planira održati na Novom Zelandu 2022. godine. Moj cilj je postati svjetski prvak. Ako tamo ostvarim uspjeh, učestvovat ću na prvenstvu prvaka u SAD-u. Korak po korak postižem svoje ciljeve. U triatlonu imam dva svjetska druga mjesta u standardnom plivanju 1,5 kilometara, biciklizmu 40 kilometara i trčanju 10 kilometara", pojašnjava Bidi.

Otkriva kako je period života proveo u borbi s bolešću, a kada se upoznao sa sportom prestao je uzimati lijekove.

Ali Bidi - undefined

Foto: AA: Ali Bidi

"Shvatio sam da je sport najbolji lijek. Ne koristim nikakve lijekove. Zdravlje je najvažnije bogatstvo na svijetu. Žao mi je onih koji kažu 'nemam vremena za sport'. Molim sve da redovno vježbaju. Svako može biti Ali Bidi i živjeti zdravo. Kažu '70 godina, gotovo je', ova izreka se ne odnosi na mene. Osjećam se kao da imam 30 godina. Zaista, moja biološka dob bila je 33 u testu koji sam radio", govorio je Bidi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije