Zvezdan Terzić, direktor C. zvezde: Ubijedili smo UEFA-u da Mladić nije zločinac

Radiosarajevo.ba
Zvezdan Terzić, direktor C. zvezde: Ubijedili smo UEFA-u da Mladić nije zločinac
Foto: Kurir / Zvezdan Terzić
Fudbaleri Crvene zvezde prvi put su izborili plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a mediji u Srbiji kao jednog od najzaslužnijih za uspjeh vide generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića.

Terzić je dao opširan intervju za Kurir u kojem se dotakao mnogih tema, između ostalog i mogućnostio da neki albanski fudbaler zaigra u Zvezdi, dočeka Xherdana Shaqirija tokom predstojećeg gostovanja Liverpoola na Marakani, ali podršci koju navijači njegovom kluba daju osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

"Lično, ne mogu da zamislim da Albanac igra u Crvenoj zvezdi. Zvezda je srpski klub, Partizan je bio jugoslovenski", objasnio je Terzić, dok na pitanje o dočeku Xherdanu Shaqiriju, koji je razbjesnio javnost u Srbijom pokazivanjem albanskog oral na Mundijalu, kaže:

"Mislim da će Shaqiri biti pod nevjerovatnim psihološkim pritiskom jer će znati gdje dolazi. Zna on da je Crvena zvezda simbol Srbije, a igraće u grotlu Marakane. Ne znam ni da li će uopšte doći. I ako dođe, biće manji od makovog zrna. Sumnjam da će doći. Naravno, mi kao fudbalski klub moramo dočekati jednako svakog rivala. Ne treba da se bavimo prošlošću i istorijom. Crvena zvezda mora da uradi sve da Shaqiri oseti da je došao da igra fudbal. Naša je obaveza da ga zaštitimo u slučaju neželjenih situacija. Da budemo dobri domaćini!

Crvenoj zvezdi je ublažena kazna zbog navijačkog skandiranja ratnom zločincu Ratku Mladiću, što Terzić ovako objašnjava:

"Imali smo argumente na koje smo računali. Zamjerali su nam rasizam, a pod tim su podrazumijevali skandiranje Ratku Mladiću. Iz našeg ugla to nije mogao biti razlog za kaznu jer Ratko Mladić nije pravosnažno osuđen. Postoji prezumpcija nevinosti po rimskom pravu da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Čim nema drugostepene pravosudne presude, on je čovjek kao i svaki drugi. Skandiranje njemu ne može da bude podvedeno pod rasizam", rekao je Terzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije