Zvanično: UEFA žestoko kaznila heroja Turske

1
Radiosarajevo.ba
Zvanično: UEFA žestoko kaznila heroja Turske
Foto: EPA - EFE / Merih Demiral

Junak pobjede reprezentacije Turske u osmini finala Europskog prvenstva bio je stoper Merih Demiral, koji je s dva postignuta gola srušio Austriju i odveo svoj nacionalni tim u četvrtfinale. Međutim, tom prilikom je nedolično slavio, pa ga je UEFA i definitivno kaznila.

UEFA je Demirala suspendovala na dvije utakmice zbog toga što je što je rukama formirao tzv. "vučji pozdrav", odnosno napravio simbol "Sivih vukova".

Taj pokret je desničarske ekstremističke ideologije i prati je Savezna kancelarija za zaštitu ustava u Njemačkoj, a neke zemlje bi ga rado proglasile terorističkim.

Subašić: Vojska Srbije (opet) u BiH - hibridna vježba prelaska "srpske čizme" preko Drine!

Subašić: Vojska Srbije (opet) u BiH - hibridna vježba prelaska "srpske čizme" preko Drine!

"Sivi vukovi" vjeruju u superiornost "turske rase" i teže ujedinjenju svih turskih naroda u jednu državu, proširenu od Balkana preko centralne Azije do Kine u "tom carstvu" u kojem nema mjesta za neistomišljenike.

Iako su iz Fudbalskog saveza Turske najavljivali da će se žaliti, kada je pokrenuta priča o kazni njihovog stopera, UEFA je sada zvanično donijela odluku da Demirala suspenduje na dvije utakmice.

Prema tome, stoper Al Ahlija bi na Europskom prvenstvu ponovo mogao da se nađe na terenu tek ako Turska izbori plasman u veliko finale.

Prije nego što mu je izrečena suspenzija, Demiral je isticao kako se ne kaje zbog načina na koji je slavio.

"Način na koji sam slavio ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio ovaj gest. Vidio sam ljude na stadionu s istim gestom. Ne postoji nikakva skrivena poruka", rekao je Demiral.

Stoper saudijskog Al Ahlija je najavio da će da ga ponovi.

"Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. To je smisao svega. Samo sam želio da pokažem koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovo pokažem ovaj gest", dodao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije