Zrinjski šampion, Sloboda vicešampion, Sarajevo i Željo vise za Europu

Radiosarajevo.ba
Zrinjski šampion, Sloboda vicešampion, Sarajevo i Željo vise za Europu
/ Foto: Arhiv
U 29. kolu Premijer lige BiH riješeno je pitanje novog prvaka BiH.

Šampionsku titulu, po četvrti put u klupskoj historiji, osvojili su fudbaleri Zrinjskog iz Mostara.

Plemići su u pretposljednjem kolu pobijedili u gostima Mladost iz Doboja kod Kaknja 3:0 golovima Jasmina Mešanovića (dva) i Nemanje Bilbije i tako održali četiri boda prednosti nad Slobodom.

Čestitke pulenima Vinka Marinovića!

Sloboda, najveći konkurent Zrinjskog, deklasirala je u derbiju Sarajevo 4:0. Golove za Tuzlake postigli su Zajko Zeba sa bijele tačke, Adnan Kovačević (ag), Mladen Veselinović i Elvis Sarić, pa su crveno-crni došli do vicešampionske titule što im je samo jednom uspjelo u bh. prvenstvu – u sezoni 1995/96.

Poraz Sarajevo iskoristio je Široki Brijeg i pobjedom u Zvorniku nad Drinom 3:0 probio se na treće mjesto, time i vjerovatni izlazak u Europu.

Blamaža Željezničara označila je kraj (skoro) svih nada plavih za izlaskom u Europu: Bod sa Grbavice odnio je već otpisani prijedorski Rudar koji je do posljednjeg minuta i izjednačenja Ivana Lendrića imao i sva tri boda u džepu.

Hoće li neki od sarajevskih vječitih rivala vidjeti Europu, zavisi od ishoda finala Kupa u kojem igraju Sloboda i Radnik.

I dalje je neizvjesno u borbi za posljednja dva mjesta koja vode u skraćenu Premijer ligu naredne sezone, a najveći značaj imat će utakmice posljednjeg kola Sarajevo – Olimpik i Borac - Vitez.

Rezultati 29. kola: Mladost – Zrinjski 0:3, Sloboda – Sarajevo 4:0, Željezničar – Rudar 1:1, Drina – Široki Brijeg 0:3, Vitez – Slavija 2:0, Olimpik – Travnik 1:0, Radnik – Borac 0:2, Velež – Čelik 0:0.

Tabela: Zrinjski 66, Sloboda 62, Široki Brijeg 58, Sarajevo 57, Željezničar 54, Radnik 45, Čelik 43, Mladost 39, Vitez 38, Olimpik 36, Borac 35, Slavija 34, Travnik 26, Rudar 22, Drina 22, Velež 9.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije