Znate li koji je najplaćeniji sportista na svijetu ove godine? Ne, nije Mayweather

Radiosarajevo.ba
Znate li koji je najplaćeniji sportista na svijetu ove godine? Ne, nije Mayweather
Foto: Pixabay / Ilustracija

Forbes je i ove godine izbacio listu najplaćenijih sportista svijeta, a ove godine na tronu više nije Floyd Mayweather - bio je na vrhu četiri puta u zadnjih sedam godina.

Zapravo, slavni bokser ove godine nije ušao ni među prvih sto!

Ove godine na tron je zasjeo Lionel Messi i ovo je prvi put da se nalazi na samom vrhu liste - prošle godine bio je na drugom mjestu.

Pa je tako Leo, u periodu od 1. juna 2018. do 1. juna 2019, zaradio 127 miliona dolara, od čega 92 miliona kao plaću, a 35 od sponzorstava.

Slijedi ga Cristiano Ronaldo, koji je zaradio 109 miliona dolara, od čega su 65 miliona plaća, a 44 miliona - reklame. 

Na trećem mjestu je Neymar, koji je zaradio 105 miliona (75 plata, a 30 miliona reklame), a onda slijedi bokser Canelo Alvarez, koji je kao plaću zaradio 94 miliona dolara, a četiri miliona od reklama. Peto mjesto je zauzeo Roger Federer, koji je zaradio 93.4 miliona dolara, od čega čak 86 miliona od reklama! 

Slijede Russell Wilson (američki fudbal) koji je ukupno zaradio 89.5 miliona dolara (80.5 plaća, 9 reklame), Aaron Rodgers (američki fudbal) sa zaradom od 89.3 miliona dolara ( 80.3 plaća, 9 reklame), te košarkaši LeBron James, koji je zaradio 89 miliona dolara (36 miliona plaća, 53 reklame), Stephen Curry, sa zaradom od 79.8 miliona dolara (37.8 miliona plaća i 42 miliona dolara) i Kevin Durant, koji je zaradio 65.4 miliona dolara, od čega su 30.4 miliona plaća, a 35 miliona reklame. 

Inače, 100 najplaćenijih sportista zajedno je zaradilo četiri milijarde dolara za 12 mjeseci, što je povećanje od pet posto u odnosu na isti period prethodne godine. 

Kurt Badenhausen, glavni urednik u Forbes Media, istaknupo je kako je jasno da fudbaleri vladaju vrhom liste, ali najviše sportista na listi su - košarkaši. Ima ih 35 na listi i zajedno su zaradili 1.29 milijardi dolara.

No, iako je Messi na vrhu liste, zaradio je manje od polovine koliko je Mayweather zaradio u periodu juni 2017 - juni 2018. Bokser je u tom periodu zaradio čak 275 miliona dolara, a sve zahvaljujući borbi sa Conorom McGregorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije