Ispred nas su svi: BiH tek na 98. mjestu Forbesove liste za poslovanje

Radiosarajevo.ba
Ispred nas su svi: BiH tek na 98. mjestu Forbesove liste za poslovanje
0 / Gdje je BiH u stranim ulaganjima u regionu
Bosna i Hercegovina zauzela je 98. mjesto od ukupno 161 rangiranu državu na Forbesovoj listi najboljih zemalja za poslovanje u 2019. godini.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 31. mjestu, Hrvatska je na 52. poziciji, Srbija 56. mjesto, Makedonija 68. mjestgo, Crna Gora na 72., i Bosna i Hercegovina na 98. mjestu, prema tabeli objavljenoj na web stranici Forbesa.

Kada je riječ o ostalim zemljama iz okruženja, Albanija se nalazi na 74. mjestu, Mađarska na 40., Rumunija na 41., Grčka na 42., a Bugarska na 46.

Na čelu vodeće petorke ove rang liste po drugi put je Velika Britanija, Švedska je druga, Hong Kong treći, Holandija četvrta, a Novi Zeland peti.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Države pale za pet pozicija na 17. mjesto zbog, kako je obrazloženo, pogoršanja ličnih, trgovinskih i monetarnih sloboda u toj najvećoj svjetskoj ekonomiji "teškoj" 19,5 hiljada milijardi dolara.

Iz Forbsa navode da su rang listu "Najbolje zemlje za biznis 2019" formirali na osnovu 15 različitih kriterijuma, uključujući imovinska prava, inovacije, poreze, tehnologiju, korupciju, slobode (lična, trgovinska i monetarna), birokratiju i zaštitu investitora.

Pored toga, kriterijumi su obuhvatili i radnu snagu, infrastrukturu, veličinu tržišta, kvalitet života i rizik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije