Zmajevi danas započinju ključnu operaciju: Samo pobjede dolaze u obzir

Radiosarajevo.ba
Zmajevi danas započinju ključnu operaciju: Samo pobjede dolaze u obzir
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Robert Prosinečki

Vrag je odnio šalu. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijama za plasman na Europsko prvenstvo ima isto toliko bodova i do kraja će morati upisati što više pobjeda kako bi ostali u igri za plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Remi sa Grčkom u Zenici, poraz od Finske na gostujućem terenu i koliko-toliko očekivan poraz od Italije u Torinu odnijeli su našoj reprezentaciji osam bodova. Previše za nekoga ko želi da narednog ljeta igra sa onim najboljim na svijetu. Htio to priznati ili ne, ovo je ispit i za Prosinečkog.

Bez obzira na rezultat u Ligi nacija, ovo što od reprezentacije gledamo u kvalifikacijama trenutno je za "socijalni" rok u septembru, odnosno za dodatni baraž kroz Ligu nacija, a to nije bio plan u stručnom štabu hrvatskog stručnjaka.

Okupljanje će za utakmicu dakle početi danas u Zenici u 12 sati, a već u 17 su na rasporedu prve izjave za medije, a sat kasnije i prvi trening izabranika Roberta Prosinečkog.

Po jedan trening svakog dana fudbaleri će imati sve do četvrtka, kada se u Zenici igra utakmica sa Lihtenštajnom. Protivnik protiv kojeg ne bi smjeli imati apsolutno nikakvih problema. Fudbaleri će na teren Bilinog polja istrčati u 20 sati i 45 minuta.

Narednog dana izabranici Roberta Prosinečkog putuju u Jerevan. U subotu je službeni trening, a u nedjelju utakmica sa reprezentacijom Armenije na stadionu Republican u prijestolnici ove zemlje. Utakmica je na rasporedu u 17 sati i nema sumnje da će biti izuzetno težak ispit za Zmajeve.

Selektor Prosinečki opet je privukao dosta pažnje spiskom fudbalera na koje računa za ova dva duela. Dio javnosti nezadovoljan je imenima koja su se našla, ili nisu našla na spisku selektora Prosinečkog. Nećemo licitirati imenima, a rezultat će svakako u konačnici odrediti sudbinu selektora i sigurno je da je njegov cilj da okupi one najbolje.

U zavisnosti od rezultata, kada se na koncu podvuče crta na naplatu će doći odluke Prosinečkog. Da li će ocjena biti pozitivna ili negativna na kraju će samo odrediti ostvaren rezultat, a onda ćemo moći pričati o odlukama koje je Prosinečki donosio pred okupljanja, odnosno prilikom sastavljanja spiska.

Prosinečki je pred okupljanje ostao bez Kvržića i Pirića koji su se povrijedili. 

Na spisku A reprezentacije BiH su:

Golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa).

Odbrana: Darko Todorović (Holstein Kiel), Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Al Ahli), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzegbirige) i Adnan Kovačević (Korona Kielce).

Vezni red: Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (AC Milan), Zoran Kvržić (Rijeka), Haris Duljević (Nimes Olympique), Edin Višća (Bašakšehir), Deni Milošević (Konyaspor) i Amer Gojak (Dinamo Zagreb).

Napad: Edin Džeko (Roma), Riad Bajić (Konyaspor) i Irfan Hadžić (Akhisarspor).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije