Zlatan Nalić za Radiosarajevo.ba prognozira duele baraža za SP

Faruk Zametica
Zlatan Nalić za Radiosarajevo.ba prognozira duele baraža za SP
Bosanskohercegovači fudbalski stručnjak s adresom u Švedskoj Zlatan Nalić za čitatelje portala Radiosarajevo.ba prognozirao je utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo.

Nalić je 2015. bio član stručnog štaba U-21 reprezentacije Švedske koja se popela na krov Evrope. Švedska u kojoj i danas radi tražit će plasman u Rusiju u dvomeču s reprezentacijom Italije.

"U fudbalu su sada jako male marginale i dosta često utakmicu može odlučiti ta dnevna forma. Nekada naiđe dan koji spusti neki tim individualno za 2-3 procenta, a opet drugi bude malo više motivisan, pa se podigne za 2-3 procenta i automatski se utakmica mijenja.

Moje lično mišljenje je da Italija nije dobila dobrog protivnika. Italijani će da imaju jako mnogo problema i tradicionlano imaju mnogo problema sa Švedskom. Šveđani imaju dosta dobar skor s Italijom i siguran sam da ovakva Italija nije u mogućnosti da pobijedi recimo Švedsku dva puta.

Nekada su imali mnogo vrhunskih fudbalera koji su mogli utakmicu riješiti individualno. Sada Italija ima dosta dobrih fudbalera, ali više nema fudbalera poput recimo Del Piera. Smatram da će imati mnogo problema i usuđujem se prognozirati da će Švedska proći dalje", ističe Nalić.

Nama će vjerovatno najzanimljiviji biti duel između Hrvatske i Grčke u koji naši susjedi ulaze kao favoriti.

"Mislim da je velika greška što se potcjenjuje rival Hrvatske u baražu. To se ne smije desiti, jer su Grci jako neprijatna reprezentacija za igrati. Ima nešto u nama balkansko pa volimo reći: 'Ako ne mogu pobijediti Grčku, ne trebaju ni igrati'. To je naš veliki problem i predrasude nas ubijaju godinama. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predrasude ubijaju godinama. Mislim da Hrvatska neće imati lagan posao protiv Grka.

Grci se brane jako dobro, disciplinovani su, imaju jako dobro znanje o tome šta znaju, a šta ne. Ono što znaju rade 100 posto, ono što ne znaju rijetko pokušavaju. Teško im se dešavaju rupe u linijama. Mogu da daju gol na prekid i kontru i ne bih rekao da je Hrvatska dobila laganog protivnika. Imaju trenera iz Njemačke, na velikim takmičenjima su dugo i igraju dobro. Mislim da bi Hrvati lakše prošli Italiju", kaže Nalić.

Irska će u baražu igrati protiv još jedne skandinavske reprezentacije. Ircima na megdan dolazi reprezentacija Danske.

"Znate kako Irci igraju, reprezentacija su koja igra 100 posto na fiziku. Igraju na visok pritisak i sjećate se kako je bilo protiv naše reprezentacije u Dublinu. Napravili su jako visok pritisak u toj utakmici. Reperezentacija BiH je igrala s pet centralnih bekova i bilo je logično da nisu mogli da izađu iz tog pritiska. Trebao je tu neko ko je vještiji s loptom. Natjerali su nas da igramo na izbijanje, a oni su tu mnogo jači. Siguran sam da će to pokušati da rade i s Dancima.

Danci su reprezentacija koja se mnogo razlikuje od drugih reprezentacija iz Skandinavije. Oni su jedina zemlja iz Skandinavije koja igra u sistemu 4-3-3. Vole da se nadigravaju i igraju na posjed lopte. Danci imaju mnogo dobrih fudbalera. Oni još uvijek nisu jako dobra reprezentacija, ali će za dvije godine biti vrhunska ekipa. Imaju mnogo mladih igrača koji će da dobiju priliku u reprezentaciji i bit će jako dobar kolektiv", ističe Nalić.

Švicarska će u baražu igrati protiv reprezentacije Sjeverne Irske, a reprezentacija Vladimira Petkovića u ovaj duel ulazi kao veliki favorit.

"Možda ću ja biti malo pristrasan zbog našeg Petkovića, ali mislim da je Švicarska bolja ekipa i da će se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Smatram da je Švicarska spremna da taktički odradi tu utakmicu dobro. Oni nemaju nekih ekstremnih imena, ali mislim da su favorit i nadam se da će Petković taktički odraditi vrhunski posao", kaže Nalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije