Dres Španije za Mundijal izazvao kontroverzu

AA
Dres Španije za Mundijal izazvao kontroverzu
Dres fudbalske reprezentacije Španije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji nedavno je predstavljen i odmah je izazvao kontraverzu, jer ga mnogi povezuju sa republikanskom zastavom iz tridesetih godina prošlog vijeka, prenosi Anadolu Agency.

Osnovna boja dresa je crvena, a na njemu su još žuta i plava, ali neki tvrde da plava kada se gleda izdaleka izgleda kao ljubičasta. Naime, crvena, žuta i ljubičasta bile su boje republikanske zastave koja se koristila od 1931. do 1939. godine. Zastavu i danas koriste protivnici španske monarhije.

Proizvođač sportske opreme “Adidas“ saopštio je da nema nikakvih političkih implikacija povezanih za izradom dresa, te da je dizajn dogovoren sa Fudbalskim savezom Španijem.

Dres sa bočnim dezenom je kopija onog koji su fudbalski reprezentativci Španije nosili na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova osnovna boja je crvena, dok su bočne šare žute i plave boje.

Španija se nalazi u jeku velike političke krize nakon što je Parlament Katalonije izglasao nezavisnost od ostatka zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije