Zlatan Bajramović: Savez me ne zove godinama

0
Radiosarajevo.ba
Zlatan Bajramović: Savez me ne zove godinama
Arhiv / Zlatan Bajramović

Zlatan Bajramović sada je sretan čovjek. Nekada vrsni bundesligaški vezista, kojeg su povrede spriječile da ostvari puni potencijal, pronašao je sebe u trenerskom poslu.

Njemački uporan i marljiv, bivši reprezentativac BiH polako gradi karijeru u struci. Zadovoljan je i rezultatima Karlsruhera SC, kluba u kojem ima ulogu prvog pomoćnika šefa stručnog štaba Christiana Eichnera. Trenutno su sedmoplasirani u drugoj njemačkoj ligi, popularnoj Cvajti, poslije današnjeg meča sa Kielom možda skoče za još jednu poziciju.

“Zadovoljni smo. Rezultati su bolji nego što imamo ekipu. To je prije svega plod odličnog rada stručnog štaba, vjerujem. Eichner je zvanično prvi trener i čovjek koji priča pred kamerama, ali zajedno sve radimo i planiramo. Dobro ide.”

Aktuelan je zimski prelazni rok, ali veliko je pitanje šta Karlsruher može uraditi na planu eventualnih igračkih pojačanja.

“Pandemija utiče na sve, novca nema previše. Tako je u većini klubova. Pratimo neke igrače, vidjet ćemo… Meni su interesantna dva fudbalera iz Premijer lige BiH. Volio bih dovesti ih ovdje, ali kao što rekoh, nemamo toliko para. Riječ je o igračima pod ugovorom, iz samog vrha naše lige, ali trenutno ne možemo priuštiti da za nekoga platimo obeštećenje od 200.000 eura ili više”.

Uglavnom ima lijepe riječi o nogometašima i ekipama iz bh. prvenstva, koje uredno prati, ali raspoloženje mu kvare naslovi koji se tiču ostalih dešavanja u našem fudbalu. Kao što je sapunica u koju se pretvorio izbor selektora, naprimjer. Jedno vrijeme navodno je i Bajramović (41) pominjan u razgovorima između članova Izvršnog odbora NSBiH, na što je, poput britve, odsjekao:

“Još samo da nazovu. Međutim, iz Saveza me niko nije kontaktirao godinama, otkako sam se oprostio od reprezentacije. O čemu onda pričamo? Ja sam tu, ako neko misli da mogu pomoći. Ali ljudi ne zovu, čak ni da pitaju kako sam, neki neobavezni razgovor…”

Jasnog je stava kada se radi o izboru stručnog štaba, ali i same reprezentacije BiH, koju očekuju veoma zahtjevne utakmice u kvalifikacijama za Svjetskog prvenstvo.

Prvi je preduslov da se napravi kvalitetan trenerski tim. Ako će se opet gledati kako da svako ima nekog ‘svog’ u stručnom štabu, onda ništa od te priče. Drugo, moramo smjestiti očekivanja u realne okvire. Reprezentacija nema više toliko vrhunskih igrača kao nekad. Hoću reći, mnogo je tu fudbalera koji igraju širom Europe, čak i u nekim dobrim klubovima, ali malo je onih koji su lideri u svojim ekipama, igrači koji prave razliku. Od takve reprezentacije je onda nerealno očekivati plasman na SP, zato i treba ustvari zacrtati drugi cilj, kao što je odlazak na Evropsko prvenstvo. Ali, također i napraviti plan kako iskoristiti vrijeme, graditi tim za veliko takmičenje”, zaključuje Zlatan Bajramović, čovjek koji je upisao 37 nastupa (tri gola) za Zmajeve, piše scsport.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije