Real i Zidane žele pisati historiju, Stara dama "lovi" prvu trostruku krunu

F. Z.
Real i Zidane žele pisati historiju, Stara dama "lovi" prvu trostruku krunu
Cardiff će večeras biti centar fudbalskog svijeta. Stadion Millennium u prijestolnici Velsa ugostit će dvije najbolje ekipe u Evropi. Real Madrid i Juventus igrat će duel za titulu prvaka Evrope, a jedan će klub ispisati historiju.

Kraljevi imaju priliku da postanu prvi klub u historiji Lige prvaka, otkad se ona igra po novom formatu, odnosno od 1992. godine, koji je odbranio titulu prvaka Evrope. Nijednom klubu do sada to nije "pošlo za rukom", a Zinedinea Zidanea i njegove izabranike 90 minuta dijeli od historijskog uspjeha i 12. titule najboljeg na Starom kontinentu.

Nisu Los Blancosi jedini koji večeras mogu ispisati historiju. Juventus večeras lovi svoju treću krunu u najjačem evropskom fudbalskom takmičenju. Prvi put Stara dama penjala se na krov Evrope 1985. godine predvođena Michelom Platinijem, dok su drugi put pehar podigli u Rimu 1996. godine. Ukoliko Juventus večeras osvoji Ligu prvaka prvi put u svojoj bogatoj historiji doći će do trostruke krune. Miralem Pjanić i njegovi saigrači već su ove sezone osvojili Scudetto i Kup Italije.

Realu će ovo biti treće finale u posljednje četiri godine. Kraljevi su prošle godine slavili protiv gradskog rivala Atletica, a isto su napravili i 2014. godine protiv čete Diega Simeonea. Juventus je u finalu igrao 2015. godine i poražen je od katalonske Barcelone. Real Madrid je slavio u svih pet finala Lige prvaka i nadaju se kako tu seriju neće prekinuti večeras. Juventus je s druge strane poražen u četiri finala - više nego bilo koji drugi klub.

Real Madrid i Juventus do sada su 18 puta odmjerili snage. Obje ekipe imaju po osam pobjeda, a dva susreta završena su neriješenim rezultatom. Stara dama je postigla 21 pogodak, tri više od Madriđana. Najvažniju utakmicu igrali su na Amsterdam Areni 1998. godine u finalu Lige prvaka. Tada je trener Madriđana, Zinedine Zidane nosio dres Juventusa, a Kraljevi su slavili rezultatom 1:0. Jedini pogodak za Madriđane u tom susretu postigao je Predrag Mijatović.

Napadač Real Madrida i sada to već možemo reći, jedan od najboljih fudbalera koje je svijet ikada vidio, Cristiano Ronaldo večeras osim četvrte titule najboljeg na Starom kontinentu, lovi još jedan lični rekord. Portugalac je četiri godine zaredom najbolji strijelac Lige prvaka, a ove sezone Lionel Messi (11) je postigao jedan pogodak više. S druge strane Gianlugi Buffon se nada da će osvojiti jedini trofej koji mu nedostaje u bogatoj klupskoj karijeri. Bit će to zanimljiv duel dvije fudbalske legende.

Stadion Millennium nalazi se u prijestolnici i najvećem gradu Velsa, Cardiffu. Nalazi se oko 240 kilometara od Londona. Otvoren je 1999. godine i dom je velške ragbi reprezentacije. Prvi pogodak na ovom stadionu postigao je Jari Litmanen u pobjedi Finske protiv domaćina rezultatom 2:1. Bio je domaćin finalnih utakmica FA Cupa između 2001. i 2006. godine, dok se renovirao jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu - Wembley. Stadion ima i pokretni krov, a potrebno mu je 20 minuta da se zatvori. Na ovom stadionu igrala je i Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije