Željo će postati prvi klub u regionu sa svojim klupskim tokenom

Radiosarajevo.ba
Željo će postati prvi klub u regionu sa svojim klupskim tokenom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Stadion Grbavica

Fudbalski klub Željezničar i sportsko-tehnološka kompanija, Blocksport iz Švicarske, potpisali su ugovor o saradnji.

FK Željezničar će tako postati prvi klub u regionu sa svojim klupskim tokenom, tzv. digitalnim assetom poput bitcoina, kao i inovativnom mobilnom aplikacijom za navijače.

Plavi se na ovaj način žele kretati u smjeru digitalne transformacije, usvajajući inovativan način razmišljanja kako već rade mnogi uspješni fudbalski klubovi, navodi se u klupskom saopštenju.

“Budući da smo prvi pokrenuli sveobuhvatno sportsko tehnološko rješenje i vlastiti token kluba, Željinu verziju “bitcoina”, stavljamo se u snažnu poziciju da globaliziramo i komercijaliziramo imidž Kluba širom svijeta i pružimo našim navijačima više, jer to zaslužuju, kao i našim sponzorima i partnerima.

Na ovaj način Željo ide u pravcu kreiranja svoje vlastite digitalne valute. Ne samo da želimo biti najbolji fudbalski klub po rezultatima i titulama, mi želimo to biti i van terena i ovo je samo početak nove ere za Želju”, rekao je Samir Cerić, predsjednik Kluba.

“Ova saradnja sa najtrofejnijim bh. fudbalskim klubom i jednim od najstarijih na Balkanu predstavlja važnu prekretnicu za Blocksport da poveća svoje prisustvo u onom dijelu svijeta u kojem je nogomet više od sporta, to je način život gdje su navijači veoma strastveni, jedni od najstrastvenijih u Evropi, ako ne i u svijetu”, rekao je Vladimir Luilka, suosnivač i izvršni direktor Blocksporta.

U narednom periodu očekuje se izrada aplikacije i njena prezentacija navijačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije