Samir Cerić, predsjednik Željezničara: Vratit ćemo trofeje na Grbavicu

0
Radiosarajevo.ba
Samir Cerić, predsjednik Željezničara: Vratit ćemo trofeje na Grbavicu
Foto: Arhiv / Samir Cerić

Na sjednici skupštine Fudbalskog kluba Željezničar, Plavi s Grbavice su dobili novog predsjednika - biznismen iz Londona - Samir Cerić.

Cerić je jutros za Novi dan TV N1 govorio o svojim planovima na čelu kluba.

Ja sam kada sam bio u Sarajevu prije nekoliko godina imao čast da posjetim i tim na Grbavici i Sarajevo u tom momentu. Ja sam generalno već iza nekih zatvorenih vrata i dugi niz godina radio na načinu umrežavanja naših klubova sa zapadnoevropskim i azijskim. Vjerovatno se čini kako se ovo iznenada desilo, ali ta vrsta ambicije je uvijek postojala, samo što nije bila za javnost donedavno”, rekao je Cerić i dodao:

Prije nekoliko godina pokušao da uvežem i Želju i Sarajevo sa Vizelom koja je portugalski drugoligaš u vlasništvu mog poslovnog partnera i prijatelja Edmund Chua, da se napravi neka vrstva uvezivanja omladinskog pogona naših klubova s takozvanim inkubatorima jakih talenata iz cijelog svijeta. Nažalost u tom momentu to se ništa nije desilo i nije ispalo konkretno, međutim nastavak tog plana da se bh. fudbal unaprijedi kroz uvezivanje s najjačim evropskim akademijama se nastavio iza zatvorenih vrata. Nije bilo nekih konkretnih poteza, ali imamo u planu da ih konkretizujemo i unaprijedimo.”

Prva sjednica je održana sinoć? Ostajete li u Londonu ili dolazite u Sarajevo?

Sjednica je trajala do kasnih sati. Nekoliko sati smo imali u punom sastavu, osim gospodina Leeja. Bilo je veoma bitno da analiziramo kompletnu situaciju, trenutne prioritete i punom parom i s elanom krenemo u realizaciju svega onoga što je ispred nas. Što se tiče moje trenutne lokacije u Londonu, ja mislim da sam ja Želji, puno bitniji, puno potrebniji, puno vredniji ovdje u Londonu, blizu investitora, blizu velikih kompanija koje mogu postati i generalni sponzor Želje. Ovog trenutka nemam namjeru dolaziti u Sarajevo i mislim da je London kao jedna velika svjetska prijestolnica i ono što smo zamislili u kontekstu i poslije prve sjednice, prioritete u vezi usaglašavanja stavova u vezi sa statuom, mislim da je veoma bitno da se nađe neki modalitet koji bi zaštitio i klub i investitore.

Razmatrali smo mogućnost nekog LLP-a, koji bi pri udruženju građana i D.O.O. koji je trenutno isto funkcionalan u Sarajevu omogućio da i potencijalni investitori budu zaštićeni sa strane britanskog prava. U ovom momentu pored finansijske situacije i onoga u čemu se klub nalazi, razmatramo mogućnosti u najkraćem vremenskom roku, kako možemo da afirmišemo i pridobijemo neke strateške partnere i nađemo jakog generalnog sponzora za Želju, koji je jako bitan”, istkanuo je Cerić.

Samir Cerić - undefined

Foto: Privatni album: Samir Cerić

Koji je krajnji cilj?

“Krajnji cilj je ozdravljenje kluba i postavljanje kluba na jedne zdrave noge. Klub koji slavi 100 godina zaslužuje i može puno više. Ključ uspjeha FK Željezničar je omladinski pogon, mislim da ne treba da izmišljamo toplu vodu. Imamo primjere u regionu, tipa Dinama iz Zagreba koji je na veoma kvalitetan način u zadnjih nekoliko godina uspio da iznjedri jednog Guardiola koji je nedavno potpisao za Leipzig za 16 miliona eura. Željo treba da krene u kreiranje novih Džeka, Višći, Šehića…

Mislim da je veoma bitno da brend i imidž Željezničara ide puno dalje od BiH i regije i da na neki način u što kraćem vremenskom roku uspijemo pronaći ne samo finansije koje bi zakrpile neke rupe i pogasile neke požare, nego koje bi omogućile Željezničaru da ide putem onih starih uspjeha sedamdesetih i osamedesetih godina, kada je važio za bitan klub u Evropi. Znam da su navijačima veoma bitni trofeji i radit ćemo na svim bitnim ciljevima da unaprijedimo i klub i tim po svakoj osnovi. Da bi napravili uspjehe i na domaćoj i na međunarodnoj sceni”, istaknuo je Cerić.

Na koji način mislite privući investitore?

“Želji treba nova metodologija, mislim da je veoma bitno da se uvedu sistemi i procesi, kao što su više-manje uvedeni u svim uspješnim sredinama. Što se tiče potencijalnih investitora na Zapadu i Istoku ja ne vidim da je tu problem i kamen spoticanja Željo kao Željo. Potrebno je napraviti pravne preduslove da bi strateški partneri i investitori bili spremni da ulože u FK Željezničar. Željezničar ima ogromnu tradiciju, 100 godina kluba je nešto što nema puno klubova iz naše regije.

Ako uspijemo da prodamo viziju da će u datom momentu povrat investicije da se desi, jer šta je najvažnije investitorima – način na koji mogu da povrate investiciju. Ona ne mora biti povraćena nakon godinu, dvije, tri, ona može biti vraćena za 4-5-6 godina. Međutim, ako se pokaže način na koji se to može desiti, ako im se pokaže uspješnost klubova iz regije koji su to napravili u relativno kratkom vremenskom roku, nema razloga zašto Željezničar ne može da privuče veoma kvalitetne strateške investitore i sponzore, ne samo iz regije, nego iz cijelog svijeta”, rekao je Cerić za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije