! / Zdravko Mamić do ponoći mora u zatvor

14. 05. 2021. u 16:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Osječki Županijski sud u petak je, kao neosnovanu, odbio žalbu pravomoćno osuđenog bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića, podnijetu na rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je sudija izvršenja pravilno donio i obrazložio svoje rješenje i da je isto donijeto u skladu sa zakonskim odredbama i u roku od osam dana od primitka prepisa presude, piše Hina.

Time je rješenje suca izvršenja o upućivanju Zdravka Mamića u centar za dijagnostiku zatvora u Zagrebu postalo pravomoćno, a osuđenik Mamić je obavezan da se, do kraja dana 14. maja 2021. javi u navedeni centar radi izdržavanja kazne zatvora po pravomoćnoj presudi osječkog Županijskog suda, priopćio je sud.

U vezi molbe Zdravka Mamića za izvršenje kazne u Bosni i Hercegovini, vijeće je zauzelo stav da ista nema suspenzivan karakter te da ne spriječava sudiju izvršenja da postupa u skladu sa odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Nakon odluke vijeća, sudija izvršenja će molbu Zdravka Mamića za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave kao nadležnom tijelu za odlučivanje, navode na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je u martu 2021. potvrdio nepravomoćnu presudu osječkog suda iz juna 2018. godine, kojom je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja nepravomoćne presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegovom bratu Zoranu Mamiću Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru "Dinama" Damiru Vrbanoviću tada je potvrđena prvostupanjska presuda, kojom je osuđen na tri godine zatvora.

S obzirom da se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne policija je, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, u srijedu raspisala potjernicu protiv Zorana Mamića koji se, kao i brat Zdravko, nalazi u bijegu u BiH i traži da kaznu odsluži u toj državi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)