Zbog odluke UEFE mnogi nezadovoljni: Viktor Orban ne dolazi na utakmicu

1
Radiosarajevo.ba
Zbog odluke UEFE mnogi nezadovoljni: Viktor Orban ne dolazi na utakmicu
Twitter / Alianz Arena

Nakon što je više njemačkih političara žestoko kritikovalo odluku UEFA-e o zabrani rasvjetljavanja stadiona u Münchenu duginim bojama tokom utakmice Njemačka-Mađarska u srijedu, mađarski premijer Viktor Orban otkazao je svoju planiranu posjetu tom događaju.

"Hoće li stadion u Münchenu ili neki drugi stadion u Europi svijetliti u duginim bojama, nije odluka koja leži u rukama države", rekao je Orban.

Umjesto na utakmicu Orban ide u Bruxelles

On je još dodao kako su i u Budimpešti zastave u duginim bojama dio uličnog kolorita i kako je to samo po sebi razumljivo, piše Hina.

Orban je u svojoj izjavi za Njemačku novinsku agenciju (dpa) ukazao na to kako homoseksualne osobe danas u Mađarskoj, za razliku od razdoblja komunizma, uživaju zaštitu države.

Kako prenose njemački mediji, Orban će večeras, umjesto planiranog posjeta utakmici Europskog prvenstva u nogometu između Njemačke i Mađarske u Münchenu, otputovati u Bruxelles.

Prije toga je nekoliko njemačkih političara, među kojima i premijer Bavarske Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) i gradonačelnik Münchena Dieter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), kritiziralo odluku UEFA-e koja je odbacila prijedlog grada Münchena da se tokom utakmice stadion Allianz Arena, na kojem se utakmica igra, pomoću svjetla oboji duginim bojama.

UEFA je pritom ukazala na svoju političku i vjersku neutralnost i zaključila kako je akcija u Münchenu planirana kao politička akcija u znak protesta protiv jedne konkretne odluke mađarskog parlamenta.

Prošle sedmice je u Mađarskoj prihvaćen zakon koji je po ocjenama mnogih uperen protiv prava mladih na informiranje o temama homoseksualnosti i transseksualnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije